Business Internaţional

Fed, intalnire cu final anticipat

29.06.2004, 00:00 119



Evenimentul saptamanii pentru pietele financiare internationale il reprezinta intalnirea reprezentntilor Rezervei Federale Americane. Este de asteptat ca rezultatul sedintei de maine sa fie ridicarea nivelului de baza al dobanzilor, pentru prima data in cursul ultimelor patru ani.



John Robert, de la Barclays Capital, spune ca atentia oamenilor de afaceri se va concentra pe limbajul folosit de autoritati. Declaratia oficiala ce va urma hotararii va detalia probabil amenintarea pe care inflatia o reprezinta. "In primul rand trebuie sa indice ca vor persevera in marirea ratelor pentru a atinge un nivel care sa reflecte mai fidel evolutia economiei americane", a afirmat Roberts, anticipand rezultatul discutiilor. "Si, in al doilea rand, daca inflatia va castiga teren, autoritatile trebuie sa se asigure ca o pot controla."





Previziuni



Conform a mai mult de patru cincimi dintre economistii intervievati de Bloomberg, cresterea va fi de 0,25%. Se va ajunge astfel la un nivel de 1,25 puncte procentuale, dupa un an in care oficialitatile au metinut cota de 1%. Economia americana se afla in al unsprezecelea trimestru consecutiv de expansiune. Indicele preturilor bunurilor de bun consum a crescut cu 3,1 procente numai in acest an. 1,2 milioane de noi locuri de munca au fost create in 2004, cea mai mare rata de crestere din ultimele doua decenii. Economistii, cercetatorii pietei monetare si comerciantii declara ca autoritatile federale trebuie sa ridice nivelul dobanzilor pentru a tine in frau preturile si pentru a-si confirma reputatia construita in ultimii 20 de ani de inamici ai inflatiei.



"Fortele ciclice din economie promoveaza o crestere a ratei inflatiei, iar oficialitatile au inteles ca politica monetara este prea permisiva", a declarat Richard Berner, economist al Morgan Stanley. Este necesara atat o abordare retorica, cat si una practica pentru a mentine un nivel acceptabil al inflatiei.



Chiar daca organele federale amana modificarea dobanzilor in iunie, "nu trebuie sa mai existe nici o indoiala ca economia mondiala se afla pe marginea unui ciclu de restrangere a politcilor monetare."



Pietele de capital din lume s-au luptat din greu pentru a inregistra un progres in 2004. Indicele FTSE a evoluat cu mai putin de 2% in acest an, fapt ce i-a determinat pe unii analisti sa considere drept exagerata ingrijorarea referitoare la eventualele modificari de pe piata americana. Temerile investitorilor au fost spulberate partial de rezultatele pozitive ale Statelor Unite si mai ales de diminuarea somajului. Increderea consumatorilor americani a avut un regres in lunile februarie si martie, dar a revenit spectaculos ajutata de schimbarile de pe piata fortei de munca. Datele asteptate pentru ziua de maine este probabil sa surpinda si acest aspect. De asemenea, raportul privind somajul in Statele Unite, care va fi facut public in aceasta saptamana, va indica o crestere sanatoasa, mai ales dupa cresterea cu 248.000 din mai a numarului locurilor de munca.



Tot in aceasta saptamana sunt asteptate rezultatele sondajelor efectuate asupra managerilor companiilor de productie.





Europa



Cei ce spera la o actiune similara din partea Bancii Central Europene vor fi dezamagiti. Este de asteptat ca nivelul de baza al dobanzii sa fie mentinut la 2% pentru a 13-a luna consecutiva. Economia Uniunii Europene a progresat, iar efectul este o crestere a exporturilor cu 0,6 procente in primul trimestru.



Banca Central Europeana asteapta ca toate cele 12 tari din zona euro sa inregistreze rezultate pozitive in acest an, pentru a nu pierde ritmul impus. La inceputul acestei luni, s-a estimat ca economia zonei va avea o evolutie favorabila de 1,7 procente pe 2004 si 2,2 procente in 2005. In anul trecut cresterea a inregistrat nivelul minim din ultima decada - numai 0,4%.



Franta, a doua tara ca importanta din regiune, a progresat de doua ori mai repede decat Germania, iar Italia a crescut cu 0,8 procente in primul trimestru. Productia europeana este probabil sa fi crescut pentru a zecea luna consecutiv.



"Daca preturile la petrol se vor mentine la acest nivel ridicat, este de asteptat ca ratele inflatiei sa fie mai mari decat estimarile initiale", afirma un raport al bancii din data de 10 iunie. "Riscul potential al efectelor colaterale prin salarii va trebui sa fie atent monitorizat."

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO