Business Internaţional

Fed anunţă că dobânzile la dolari nu vor mai creşte, dar noua obsesie a investitorilor este „înăsprirea cantitativă“ (QT) a politicii monetare americane

Jerome Powell, guvernatorul băncii centrale a SUA, Fed, a anunţat miercuri seară că dobânzile la dolari nu vor mai creşte

Jerome Powell, guvernatorul băncii centrale a SUA, Fed, a anunţat miercuri seară că dobânzile la dolari nu vor mai creşte

Autor: Catalina Apostoiu

31.01.2019, 22:27 376

Tema fierbinte de discuţie a momentului în rândul investitorilor nu este China, nici impactul blocajului guvernamental din SUA, ci planul băncii centrale americane de a-şi reduce stocul de obligaţiuni achiziţionate în timpul şi după Marea Recesiune, scrie The New York Times.

În ultimele luni, modul în care Fed-ul manageriază economia a constituit probabil cea mai importantă preocupare a investitorilor. Acum însă, focusul s-a schimbat asupra a ceea ce banca centrală va face cu un alt instrument utilizat anterior pentru impulsionarea creşterii economice.

Acum, întrebarea este cât de mult şi cât de rapid îşi va reduce Fed-ul stocul de obligaţiuni cumpărate. De anul trecut, Fed-ul a redus acest stoc cu până la 50 miliarde de dolari pe lună. Investitorii indică din ce în ce mai frecvent această tendinţă pentru a explica performanţele slabe ale practic tuturor investiţiilor din 2018.

Investitorii i-au dat acestei tendinţe chiar şi o denumire: înăsprirea cantitativă, sau QT. QT echivalează cu o eliminare treptată a politicilor adoptate împotriva crizei. În timpul crizei, Fed-ul a avut nevoie să împingă în jos dobânzile pe termen mai lung. În condiţiile în care dobânzile pe termen scurt se situau la cele mai scăzute niveluri posibil, banca centrală a căutat noi instrumente. Aşa s-a născut relaxarea cantitativă, sau QE, însemnând achiziţii de obligaţiuni.

A funcţionat această politică? Investitorii şi strategii sunt de acord că achiziţiile au ajutat la împingerea unor dobânzi cheie la cele mai scăzute niveluri dintr-o generaţie. Astfel, creditele au devenit ceva mai accesibile şi au oferit o oarecare susţinere economiei fragile.

Un deceniu mai târziu, economia este într-o formă mult mai bună. Pentru Fed, acest lucru înseamnă că a venit momentul să înlăture o parte din instrumentele de susţinere a economiei. Anul trecut, portofoliul de obligaţiuni al băncii a scăzut cu peste 340 mld $, cea mai puternică reducere de la criză.

În paralel, pieţele financiare au suferit anul trecut. De fapt, a fost prima dată în ultimele decenii când practic toate categoriile importante de investiţii au suferit simultan.

Temerile privind QT s-au intensificat în decembrie, când pe fondul unor oscilaţii puternice ale pieţelor de acţiuni, preşedintele Fed Jerome H. Powell a vorbit despre şanse reduse ca Fed-ul să-şi schimbe abordarea privind achiziţiile, descrise ca fiind „pe pilot automat“. Piaţa de acţiuni a scăzut cu 6% după această declaraţie. QT nu este în totalitate de vină pentru carnagiul din 2018, economiştii din interiorul şi afara Fed susţinând că impactul a fost probabil relativ redus anul trecut, însă investitorii au salutat cu entuziasm mesajul recent al Fed că banca şi-ar putea schimba planurile privind reducerea deţinerilor de obligaţiuni.

„Orice conversaţie despre bilanţul Fed ce nu conţine cuvântul autopilot este benefică“, arată Scott Wren, de la Wells Fargo Investment Institute.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO