Business Internaţional

Fed ajuta bursele sa revina pe crestere

30.01.2008, 16:49 10

Bursele din Europa si Asia si-au revenit usor marti, cele mai mari cresteri fiind inregistrate de companiile industriale si miniere, pe fondul speculatiilor conform carora banca centrala americana (Fed) va reduce rata dobanzii pentru a impulsiona cresterea economica, in timp ce aurul a ajuns la un nou maxim record, scrie Bloomberg.
Actiunile Siemens, cea mai mare companie europeana din domeniul ingineriei, au avansat in Frankfurt dupa ce banca americana JP Morgan si-a majorat ratingul privitor la actiunile din regiune. Cresterea preturilor la metale a impins actiunile companiilor miniere in sus.
Indicele MSCI World a avansat cu 0,7%, pana la 1.454,37 puncte. Toate cele 18 piete vest-europene au inregistrat cresteri, dupa ce actiunile din regiune scazusera cu o zi in urma.
"Cresterile pietei sunt determinate de asteptarile privitoare la reducerea ratelor dobanzii in State", a declarat Nathalie Pelras din cadrul Richelieu Finance din Paris. "Companiile financiare vor avea de castigat."
Traderii intrevad 86% sanse ca banca centrala americana sa reduca rata de referinta cu o jumatate de punct procentual. Fed a redus rata de referinta cu 0,75%, pana la 3,5%, pe 22 ianuarie.
"Fed poate in mod clar sa sprijine piata de actiuni si sa evite o scadere pana la un nivel prea jos a acesteia", a declarat Antoine Beaugendre, strateg in cadrul Societe Generale.
Indicele european Dow Jones Stoxx 600 a urcat cu 1,5 procente. La ora locala 15:00 indicele francez CAC 40 inregistrase o crestere de 1,3%, iar indicele britanic FTSE 100 avansase cu 0,85%. Indicele german DAX consemnase o crestere de 0,87%.
Cuprul, plumbul, nichelul si zincul au inregistrat cresteri de preturi pe bursa din Londra.
Pretul aurului a atins cel de-al treilea maxim istoric consecutiv pe fondul problemelor de livrare din Africa de Sud, al doilea mare producator al lumii, si al asteptarilor privitoare la noi reduceri de rate ale dobanzii in Statele Unite, conform Financial Times. Aurul spot a atins un maxim record de 929,40 dolari pe uncie, in crestere de la 929,20 de dolari, pret inregistrat luni.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO