Business Internaţional

Febra reducerilor de taxe cuprinde Spania, Franta, Germania si Marea Britanie

30.05.2007, 17:54 46

Tot mai multe tari europene decid sa introduca reduceri de taxe in sectorul corporatist, liderii celor mai mari economii ale continentului renuntand sa mai critice tarile vecine mai mici pentru astfel de masuri, hotarand in schimb sa li se alature.
Prin decizia de reducere a taxelor asupra profiturilor companiilor, Spania, Franta si Marea Britanie incearca sa atraga un numar mai mare de companii straine si sa asigure o continuare a celei mai ample expansiuni economice din ultimii sase ani. Deciziile survin in urma succesului inregistrat de Irlanda si de noile membre ale UE din Europa de Est in a atrage investitii straine si a-si devansa rivalii mai mari prin rate ale impozitelor de sub 20%, scrie Bloomberg.
La sfarsitul anului trecut, in UE, rata medie a impozitelor impuse companiilor a atins un minim record, de 26%, iar aceasta continua sa scada. Gordon Brown, ministrul de finante si viitorul prim-ministru al Marii Britanii, a redus rata cu 2%, pana la 28%. Saptamana trecuta, camera inferioara a parlamentului german a sustinut planul cancelarului Angela Merkel de reducere a aceleiasi rate pana la 30%, de la 39%.
Nicolas Sarkozy, noul presedinte al Frantei, promite sa reduca rata de 33% aplicata in Franta cu cel putin 5%. Guvernul spaniol va reduce rata de la 35% la 30%, iar premierul italian, Romano Prodi, a anuntat ca ar putea decide reducerea ratei de 33% aplicata in tara sa.
Deciziile de reducere a taxelor impuse companiilor reprezinta o schimbare radicala de atitudine in cazul celor mai mari tari din regiune. Nu cu mult timp in urma, marile puteri economice ale Europei se plangeau ca tarile vecine aplica un "dumping fiscal" si amenintau sa retraga asistenta acordata acestora. Cu numai trei ani in urma, Sarkozy, pe atunci ministru de finante al Frantei, incerca sa obtina sprijinul UE in adoptarea unei taxe minime comune in UE.
Plangerile erau alimentate de deciziile Poloniei, Slovaciei si Ungariei de reducere a taxei corporatiste inainte de aderarea la UE in 2004. Polonia si-a redus taxele de la 27 la 19%; Slovacia a adoptat o rata unica de 19%, de la 25%, iar Ungaria a coborat-o de la 18 la 16%.
Taxele mai mici atrag companiile care opereaza in tari cu un nivel mai ridicat al taxelor. Acum, datorita deficitelor bugetare in scadere, lui Sarkozy si altor lideri le va fi mai usor sa intre in competitia taxelor.
Erik Nielsen, economist-sef pe Europa in cadrul bancii de investitii Goldman Sachs, arata ca reducerile de taxe din sectorul corporatist, cu efect direct in sporirea competitivitatii companiilor, vor contribui cu siguranta la accelerarea ritmului de crestere al economiilor din zona euro fara a alimenta inflatia.
Acelasi lucru este sustinut de un studiu in randul a 86 de tari realizat anul trecut de firma de audit KPMG. Conform studiului, reducerile de taxe asupra companiilor permit tarilor sa atraga si sa mentina investitiile straine. Desi guvernele colecteaza mai putine venituri de la companii, diferenta este acoperita de noile venituri generate de cresterea numarului locurilor de munca si a cheltuielilor, se arata in cadrul studiului.
Cat de mult stimuleaza reducerile de taxe cresterea economica nu este clar inca. "Datele privitoare la legatura dintre taxe si investitii nu sunt concludente", spune Stefano Scarpetta, economist in cadrul OECD.
Taxele reprezinta in acelasi timp numai unul dintre factorii pe care companiile ii iau in considerare in momentul in care decid unde sa-si stabileasca operatiunile. De asemenea, guvernele ar putea compensa reducerile de taxe asupra veniturilor companiilor prin majorarea altor taxe.
Pana acum, acest "razboi" al reducerilor de taxe pare sa nu aiba sanse de a se extinde dincolo de Europa, cuprinzand Statele Unite si Japonia, fapt care-i ingrijoreaza pe oficialii guvernelor din cele doua tari.

Reducerile de taxe in Europa
Reducerile de taxe iau amploare in Europa, liderii celor mai mari economii din regiune hotarand sa se alature tarilor vecine mai mici in adoptarea unor astfel de masuri, intr-o schimbare radicala de atitudine.
Prin aceste reduceri, tarile incearca sa atraga noi investitii si sa asigure continuarea celei mai ample expansiuni economice din sase ani.
La sfarsitul anului trecut, taxa medie atinsese un minim record in UE, de 26%, aceasta continuand sa scada.
Reducerile de taxe contribuie la accelerarea cresterii economice a tarilor, se arata intr-un studiu al KPMG.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO