Business Internaţional

Febra aftoasa produce pagube de 9 mld. lire in Marea Britanie

20.03.2001, 00:00 16



Pierderile economiei din Marea Britanie provocate de febra aftoasa s-ar putea ridica la noua miliarde de lire sterline, respectiv 1,1% din Produsul Intern Brut pentru anul in curs, a anuntat, la sfarsitul saptamanii trecute, Centrul de Cercetare Economica si Financiara (CCEF) din aceasta tara, relateaza Mediafax.

In plus, CCEF a avertizat ca economia britanica ar putea fi afectata, indirect, si pe termen lung, din cauza pierderilor inregistrate de turism, precum si in urma anularii unor evenimente sportive.

La inceputul epidemiei de febra aftoasa, Centrul estimase pierderile producatorilor din sectorul agricol la 2,7 miliarde de lire, dar aceasta suma a fost recalculata la 3,6 miliarde de lire.

De asemenea, majorarea preturilor la produsele din sectorul alimentar va aduce economiei britanice pierderi de 6,4 miliarde de lire, la care s-ar putea adauga 2,7 miliarde de lire, provenite din colectarea de impozite.

"Cu toate ca turismul din zonele rurale va avea de suferit, pe total economia nu va fi chiar atat de afectata, pentru ca unele cheltuieli vor fi realocate altor sectoare", a apreciat Paul Crawford, analist la CCEF. O problema majora va fi insa imaginea negativa a Marii Britanii in exterior, care se va solda, cel mai probabil, cu pierderi masive in industria turistica in anii urmatori.

In acelasi timp, CCEF estimeaza ca impactul pierderilor din colectarea de taxe asupra bugetului va fi de trei ori mai puternic decat cel al reducerilor de impozite anuntate la inceputul acestei luni. Centrul a precizat ca rata de aparitie a cazurilor noi va scadea la sfarsitul lunii, urmand ca restrictiile asupra activitatilor turistice sa fie partial eliminate incepand cu a doua jumatate a lunii aprilie.

Mai multe state, printre care Ungaria, Maroc, Slovenia si Tunisia, au interzis deja importurile de cereale din statele in care s-au semnalat cazuri de febra aftoasa.

De asemenea, Statele Unite a interzis importurile de carne din UE, in timp ce Uniunea Europeana, Canada, SUA si Chile au sistat importurile de carne din Argentina, unde au fost descoperite cazuri de febra aftoasa.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO