Business Internaţional

Febra achizitiilor si a fuziunilor a cuprins si Europa Centrala si de Est

Febra achizitiilor si a fuziunilor a cuprins si Europa Centrala si de Est

2.527 de tranzactii private au fost incheiate in tarile din Europa Centrala si de Est anul trecut

29.03.2007, 18:49 19

Ca si in Europa Continentala si Marea Britanie, care au inregistrat anul trecut cele mai bune performante in sectorul fuziunilor si achizitiilor din istoria recenta, nivelul acestor activitati a fost extrem de ridicat si in Europa Centrala si de Est, indica PricewaterhouseCooper (PwC) in ultimul sau raport despre fuziuni si achizitii.
In total, 2.527 de tranzactii private anuntate public au fost incheiate in tarile din Europa Centrala si de Est anul trecut. Volumul total al tranzactiilor a inregistrat o crestere de 37% anul trecut, in timp ce valoarea totala a tranzactiilor a fost cu 79% mai mare, atingand un nivel record de 163 mld. dolari (122 mld. euro), comparativ cu 91 mld. dolari in 2005, scrie cotidianul online maghiar Portfolio.
PwC a monitorizat tranzactii din sectorul privat anuntate public incheiate in 11 tari din regiune: Bulgaria, Croatia, Cehia, Ungaria, Polonia, Romania, Rusia, Slovacia, Slovenia, Ucraina si Serbia, ultima fiind inclusa in raport pentru prima data.
"Cresterea s-a datorat in mare parte performantelor remarcabile ale Rusiei, care a inregistrat 1.210 tranzactii cu o valoare totala de 111 miliarde de dolari in decursul anului 2006. Totusi, per ansamblu, activitatea din sectorul fuziunilor si achizitiilor s-a pastrat robusta, noile "staruri" ca Ucraina si Serbia incepand sa atraga din ce in ce mai mult atentia investitorilor", declara Margaret Dezse, Corporate Finance partner in cadrul PwC.
"Astfel, valoarea pietei de fuziuni si achizitii s-a dublat anul trecut fata de nivelul atins in 2005, crescand de peste trei ori in raport cu nivelul inregistrat in 2004", a adaugat Dezse.
Au existat putine surprize din punct de vedere al topului pe industrii in ceea ce priveste activitatea de fuziuni si achizitii in 2006, acesta ramanand aproape neschimbat comparativ cu anii anteriori. Astfel, sectorul de productie s-a mentinut pe prima pozitie, fiind cel mai activ sector, cu un numar de 499 de tranzactii incheiate (comparativ cu 384 in 2005), reprezentand 20% si respectiv 21% din totalul tranzactiilor.
Acesta este urmat de sectorul serviciilor financiare, cu 16% (13% in 2005), al produselor alimentare si bauturilor, cu 10% (9% in 2005) si cel al energiei si utilitatilor cu 9% (10% in 2005).
Totusi, din punct de vedere al cresterii volumului tranzactiilor fata de anul anterior, sectoarele constructiilor, transporturilor, serviciilor financiare si cel de retail au consemnat cele mai bune rezultate.
Industria produselor farmaceutice si chimice a castigat titlul de "cea mai valoroasa industrie" din Europa Centrala si de Est, cu o crestere de 344% a marimii medii a tranzactiilor, de la 45 mil. dolari la 200 mil. dolari in 2006.
Cele 11 tari monitorizate au raportat un numar de 490 de privatizari in 2006, comparativ cu 322 consemnate cu un an in urma. Tarile cu cele mai multe privatizari au fost Serbia (210), Rusia (158) si Polonia (56), reprezentand 87% din numarul total al privatizarilor realizate in Europa Centrala si de Est.
Cele mai importante cinci privatizari au totalizat 4 miliarde de dolari, reprezentand 53% din intreaga piata a privatizarilor din aceasta regiune.
In contrast cu tendinta in general ascendenta a activitatilor de fuziuni si achizitii, valoarea totala a privatizarilor a scazut dramatic anul trecut, de la 22,8 miliarde de dolari in anul 2005 la 7 miliarde de dolari anul trecut. Acesta ar putea fi un semnal pozitiv, indicand ca cea mai mare parte a regiunii Europei Centrale si de Est a trecut de faza privatizarilor si se indreapta catre maturizare.
Cea mai ampla tranzactie a fost achizitia de catre Rosneftegaz a 23,21% din Iuganskneftegaz in schimbul a 6,60 miliarde de dolari.

Fuziuni si achizitii in 2006

Au fost incheiate 2.527 de tranzactii anuntate public, in sectorul privat.
Topul sectoarelor din punct de vedere al activitatii M&A in 2006 a ramas aproape neschimbat: productie - 20% din totalul tranzactiilor, servicii financiare - 16%, alimente si bauturi - 10% si energie si utilitati - 9%
Fata de anul anterior, constructiile transporturile, serviciile financiare si sectorul retail au inregistrat cele mai mari cresteri din punct de vedere al volumului tranzactiilor.
Volumul tranzactiilor a crescut cu 37%, in timp ce valoarea totala a avansat cu 79%, pana la un nivel record de 163 mld. dolari, comparativ cu 91 mld. dolari in 2005.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO