Business Internaţional

FBI se implică în ancheta privind manipularea Libor

FBI se implică în ancheta privind manipularea Libor

Autor: Constanta Catalina Apostoiu

23.05.2011, 23:34 634

Împotriva celor aflaţi în centrul anchetei privitoare lapresupusa manipulare a ratei Libor, în funcţie de care suntstabilite dobânzile la credite în valoare de mii de miliarde dedolari, s-ar putea formula acuzaţii penale, după ce s-a aflat căFBI participă la investigaţie, scrie The Telegraph.

Biroul Federal de Investigaţii colaborează în cadrul anchetei cuautorităţi cum ar fi agenţia de reglementare a pieţei de capitaldin Statele Unite (SEC) şi agenţia de reglementare a pieţei futures(CFTC).

Agenţia britanică echivalentă Serious Fraud Office s-a declarat deasemenea interesată de anchetă.
Lloyds Banking Group, Barclays, Royal Bank of Scotland şi bancaelveţiană UBS au dezvăluit faptul că sunt implicate îninves­tigaţie. Se crede că alte zece bănci ar putea fivizate.
Ancheta se concentrează asupra temerilor că Libor, rata decreditare interbancară, a fost manipulată în momentul de apogeu alcrizei fi­nanciare pentru reducerea artifi­cială a costurilor definanţare.

Libor a urcat alarmant cu mai multe ocazii în timpul crizei, însănu a scăpat niciodată de sub control. Deşi băncile au refuzat săcomenteze asupra cercetărilor, surse din cadrul industriei auspeculat că având în vedere modul în care este construită piaţa,valoarea acestei dobânzi poate fi manipulată.

Anunţul privitor la implicarea FBI deschide posibilitatea caauto­rităţile americane să considere că o serie de acuzaţii penalear putea fi formulate. Ancheta va încerca să determine dacămanagerii au pus pre­siune asupra traderilor care sta­bilesc Liborsă manipuleze valorile zilnice. Anchetatorii au interogat dejaangajaţii mai multor bănci în încercarea de a stabili dacă aexistat o manipulare a Libor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO