Business Internaţional

Faţa ascunsă a Crăciunului pentru ”moşii de mall”. Adevărul din spatele zâmbetului celor care împart bucuria Crăciunului în centrele comerciale

Faţa ascunsă a Crăciunului pentru ”moşii de...

Autor: Alexandra Marcu

25.12.2015, 00:00 2506

Magazinul lui Moş Crăciun, cabana lui şi jucăriile pe care le împachetează împreună cu elfii fac parte din spiritul sărbătorilor, iar faptul că trebuie să îi explici unui copil de ce într-un centru comercial sunt cinci sau şase Moşi, este o muncă dificilă, scrie Telegraph. Cu toate acestea, Moşii lucrează doar şase săptămâni pe an, dar având în vedere că poartă bărbi din poliester, un costum roşu şi trebuie să tolereze toţi copiii care intră în contact cu ei, e chiar un lucru atât de plăcut?

House of Fraser

 “Am lucrat ca Moş Crăciun timp de cinci ani”, a spus angajatul House of Fraser. “Înainte să iei jobul eşti supus la teste riguroase, trebuie să joci în diferite scenete ca să se asigure că poţi răspunde la cele mai bizare întrebări pe care ţi le pune lumea. Pot spune că nu scapi de aşa ceva”, a continuat el.

“De obicei, copiii au cereri generoase, dar unii dintre ei îşi doresc lucruri intrigante şi interesante”, a spus Moş Crăciun. “O fetiţă de patru ani mi-a cerut un Segway, o bicicletă electrică cu auto-echilibru, şi un copil de trei ani mi-a spus cu o faţă inexpresivă că vrea un iPhone 6. E amuzant să te uiţi la stupoarea de pe feţele părinţilor când aud că cei mici îşi doresc lucruri pe care ei clar nu le-au cumpărat sau nu ştiau nimic până în acel moment”, a completat el.

“Săptămâna trecuă a venit la mine o fetiţă şi mi-a spus că vrea un iepuraş. I-am explicat că nu îi putem da un animăluţ pentru că Moş Crăciun şi elfii nu pot să îl facă în atelier. Fetiţa s-a supărat şi a început să se certe cu părinţii ei în faţa Moşului, vă puteţi imagina aşa ceva?”

“Dar sunt şi mulţi copii simpatici care vor ca rudele lor să se însănătoşească sau îşi doresc cadouri simbolice. Aceştia mă emoţionează şi câteodată lăcrimez”, a spus el.

“Părinţii sunt mult mai insistenţi decât copiii, iar bunicii sunt groaznici. Câţiva vor cu orice preţ să le spun ce vor ei copiilor sau să fac poze cu ei. Pot fi îngrozitor de insistenţi, dar te obişnuieşti şi cu asta, e ca şi cum Moş Crăciun participă la o petrecere de corporaţie, iar invitaţii deja au băut câteva cocktailuri – e o provocare să spui cât mai puţine lucruri!”

Liverpool ONE

La Liverpool ONE, al cincilea cel mai mare centru comercial din Marea Britanie, Moşul primeşte tot felul de vizitatori care îşi doresc cadouri asemănătoare.

“O, da, avem cereri foarte ciudate”, a spus Moş Crăciun. “O mulţime de copii vor animale – cel mai ciudat animal pe care mi l-a cerut cineva cred că a fost o girafă. În trecut, câţiva copii m-au întrebat dacă pot avea un frăţior sau o surioară pentru că nu le place de cei pe care îi au deja.”

“Şi alt incident care mi-a rămas în minte este când un copil mi-a întins un catalog cu produse, iar când l-am deschis am văzut semne care marcau tot ceea ce îşi doreau! Nu mi-a venit să cred. I-am întrebat ce îşi doresc şi au început să îmi spună codurile produselor”, a continuat Moş Crăciun.

“Am întâlnit şi copii care se confesau şi erau speriaţi că nu vor primi cadouri pentru că au fost obraznici şi îşi cereau scuze, sperând ca eu să le tai numele de pe lista copiilor neascultători. Un copil mi-a spus că nu şi-a mâncat toate legumele seara trecută şi m-a întrebat dacă asta înseamnă că nu va primi niciun cadou.”

 

Bluewater

Centrul comercial Bluewater din Kent are peste 27 de milioane de vizitatori anual, însă o familie a rămas în mintea lui Moş Crăciun.

“Ca să poţi fi Moş Crăciun trebuie să crezi cu adevărat în magia Crăciunului”, a  spus cel mai ocupat Moş din Kent. “Dar, cu toate astea, sunt Moş Crăciun de câţiva ani şi cred că este cea mai frumoasă ocupaţie din lume, dar o întâmplare mi-a rămas întipărită în suflet.”

“Cândva, la mine în căsuţă a intrat o familie, iar tatăl era foarte agitat – un bărbat cu care vorbisem în ziua precedentă. Nimeni în afară de noi doi nu ştia ce o să se întâmple. I-am întrebat pe copiii lor ce îşi doresc de Crăciun, iar băieţelul a răspuns: să fim o familie. Şi atunci am scos un inel pe o pernuţă, tatăl l-a luat şi a cerut-o imediat pe mama lor în căsătorie! Acum păstrăm legătura şi mi-au trimis chiar şi o poză de la nunta lor!”

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO