Business Internaţional

Farmecul lui Orban este contagios, iar francezii sunt alergici: Macron l-a înlocuit pe ambasadorul francez la Budapesta dupa ce diplomatul l-a lăudat pe Viktor Orban

Farmecul lui Orban este contagios, iar francezii sunt...

Autor: Teodora Marinescu

02.07.2018, 11:32 360

Eric Fournier a fost înlocuit de Pascale Andreani în funcţia de ambasador francez la Budapesta, se arată într-un decret publicat în Monitorul Oficial.

În documentul confidenţial, datat în 18 iunie şi care era adresat cabinetului lui Macron, Fournier a declarat că Ungaria este "un model" în politicile privind imigranţii, iar acuzaţiile împotriva lui Orban sunt fabricate de presă.

Fostul ambasador a mai afirmat că presa franceză, prin acuzaţiile aduse Ungariei privind antisemitismul, încearcă să distragă atenţia de la "adevăratul antisemitism", venit din partea "musulmanilor în Franţa şi Germania".

Întrebat de nota primită, Macron a declarat că nu împărtăşeşte perspectiva ambasadorului, iar mesajul nu reprezintă politica oficială a Franţei.

"Ambasadorul va fi demis imediat, pentru că a făcut aceste afirmaţii publice", a declarat Macron în cadrul unei conferinţe de presă la Bruxelles.

Macron i-a acuzat pe Orban şi pe alţi lideri din Europa de Est că nu respectă valorile democratice şi pentru că refuză să primească imigranţi în ţările lor.

Liderul ungar a afirmat că persoanele care îi critică poziţia privind imigranţia fac parte din garda veche ineficientă a Europei. În urmă cu un an, acesta l-a numit pe Macron "un băiat nou" care nu a avut un început promiţător.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO