Business Internaţional

Falimentul băncii Greensill dă fiori oraşelor germane

Falimentul băncii Greensill dă fiori oraşelor germane

Autor: Bogdan Cojocaru

12.03.2021, 00:06 5397

Proprietarul obscurei bănci din Bremen, Greensill Capital, a intrat în insolvenţă săptămâna aceasta după ce a pierdut asigurarea afacerilor sale de reîmpachetare a datoriilor.

Bad Düerrheim, cu 13.400 de locuitori, aflat la marginea Pădurii Negre, este unul dintre multele oraşe din Germania unite de o anxietate comună: posibilitatea de a pierde milioane de euro investite la Greensill Bank, scrie Reuters.

Proprietarul obscurei bănci din Bremen, Greensill Capital, a intrat în insolvenţă săptămâna aceasta după ce a pierdut asigurarea afacerilor sale de reîmpachetare a datoriilor.

Între timp, banca Greensill a fost închisă săptămâna trecută de autori­tatea  de supraveghere financiară din Germania cu un avertisment cu privire la un risc iminent ca datoria să devină imposibil de gestionat şi printr-o declaraţie care pune sub semnul îndoielii unele dintre conturile financiare ale acesteia.

Greensill Capital a spus că banca a solicitat întotdeauna consultanţă juridică şi de audit externă înainte de a înscrie un activ nou.

„Trebuie să aflăm ce s-a în­tâmplat“, a declarat pentru Reuters Alexander Stengelin, un oficial din Bad Düerrheim.

Oraşele germane s-au orientat spre investiţii alternative, precum cele oferite de Greensill Bank, deoarece eforturile Băncii Centrale Europene de a susţine economia au dus la rate ale dobânzii negative, un fel de taxe percepute pentru banii depuşi în depozite bancare.

Köln şi Wiesbaden, care este aproape de capitala financiară a Germaniei, Frankfurt, spun că au consultat brokeri pentru a se decide unde să-şi păstreze cash-ul.

Cele două oraşe, alături de cel puţin o duzină de altele, spun că au optat pentru Greensill pentru a evita comisioanele percepute de alte bănci şi încurajate fiind de ratingul de credit sănătos al instituţiei.

Primăriile se tem acum că banii lor, investiţi în mare parte la Greensill Bank în depozite la termen cu scadenţe scurte de câteva luni, ar putea fi pierduţi definitiv deoarece ele sunt clasificate ca investitori instituţionali şi, prin urmare, nu sunt acoperite de un sistem de protecţie a depozitelor pentru persoane fizice.

Greensill Bank arată acest lucru pe site-ul său, dar unele oraşe solicită totuşi guvernului federal să acţioneze pentru a acoperi eventualele pierderi

Cu o mare parte din Germania încă blocată de pandemie şi derulare lentă a campaniei de vaccinare contra COVID-19, criza Greensill vine într-un moment dificil pentru municipalităţile care au urgentă nevoie de bani.

Pe măsură ce mai multe oraşe şi statul Turingia, renumit pentru cârnaţii săi, au dezvăluit că sunt clienţi ai Greensill Bank, amploarea posibilelor daune a devenit evidentă.

Monheim am Rhein a dezvăluit că a depus 38 de milioane de euro la Greensill Bank, aproape 1.000 de euro pe rezident. Primarul localităţii, Daniel Zimmermann, a declarat că este în legătură cu 19 municipalităţi care deţin împreună 200 de milioane de euro în investiţii la bancă.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO