Business Internaţional

Falimentul Adelphia, telenovela cu excursii in Africa

22.04.2003, 00:00 68

John Rigas, fostul director executiv al companiei de cablu  falimentare Adelphia sustine ca familia sa este victima unor sfaturi eronate si ca nu a comis fraudele de care este acuzata, relateaza CNN Money.
Cu un an in urma, John Rigas era directorul general la cea de-a sasea mare firma de cablu din Statele Unite, Adelphia Communications Corp. Fiul sau, Timothy, era director financiar, iar celalalt fiu, Michael, era vice presedinte executiv.
In prezent, John Rigas si fiii sai se confrunta cu 24 de acuzatii de frauda, potrivit carora au furat de la firma milioane de dolari pe care i-au cheltuit pe excursii in Africa sau pe constructia unor terenuri de golf.
Familia neaga toate acuzatiile. Procesul lor va incepe in luna ianuarie a anului viitor, la New York. Familia a lansat un contraatac angajand o firma de relatii publice si acordand interviuri de dezvinovatire. Ei si-au manifestat dorinta de a spune varianta lor de poveste.
John Rigas sustine ca familia sa este victima unor sfaturi neinspirate, a recesiunii pietelor care a urmat atacurilor teroriste din 11 septembrie si a perioadei de dupa scandalul Enron, care i-a paralizat  auditorii sai.
"Muncesti greu", a spus John Rigas, cautand o batista cu care sa-si sterga ochii. "Nu faci altceva decat sa ajuti compania si actionarii si totul se prabuseste, si cu acuzatii pe care mi-este greu numai sa le aud. Este de necrezut pentru ca in inima mea stiu ca nu am facut nimc rau intetionat".
Problemele Adelphia au scapat de sub control anul trecut cand firma sa de audit, pe atunci Deloitte & Touche, a refuzat sa semneze raportul anual, ceea ce a determinat bancile creditoare sa retraga in jur de 6 miliarde de dolari in credite. Membrii familiei Rigas, care alcatuiau cea mai mare parte a consiliului de administrate, au demisionat si compania a intrat in procedura de faliment in iunie.
John Rigas a declarat ca familia sa s-a bazat pe sfaturile date de Deloitte, de avocatii si de banci. Deloitte pe de alta parte sustine ca a avertizat Adelphia cu privire la rapoartele financiare pe anul 2001. Fosta firma de avocatura a companiei Adelphia, Buchanan Ingersoll, nu se recunoaste vinovata, spunand ca sfaturile sale s-au bazat pe rapoartele financiare false primite de la companie.
John Rigas a fondat Adelphia in 1952 si a listat-o la bursa in 1986. Familia a pastrat cateva companii nelistate, care au insarcinat Adelphia sa le gestioneze operatiunile. O parte din problemele companiei au fost provocate de creditele pe care aceste companii private si Adelphia le-au luat unele de la altele. Cand Adelphia a emis noi actiuni la bursa, familia Rigas a trebuit sa cumpere o parte din aceste titluri pentru a pastra controlul asupra companiei. Din moment ce averea familiei era plasata in actiuni, creditele erau singura sursa de cash pentru familie. georgiana.stavarache@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO