Business Internaţional

ExxonMobil construieste pe ruinele Iukos

17.08.2004, 00:00 15

ExxonMobil, cel mai mare producator de petrol detinut de investitori, planuieste sa exploateze campul petrolifer de langa Insula Sakhalin incepand cu mijlocul anului 2005, camp ce va detine 3% din productia Rusiei, afirma Moscow Times.
Compania va pune in functiune 3 puturi de petrol, prima parte a proiectului ce se va realiza pe campul Chayvo, in valoare de 12 miliarde $, a declarat Morris Foster, presedintele diviziei ExxonMobil care se ocupa cu exploatarea rezervelor de petrol si gaze naturale.
Chayvo este prima faza a proiectelor pe care ExxonMobil le va realiza impreuna cu partenerii sai din joint-venture-ul Sakhalin, sperand sa obtina, in final, o productie de aproximativ 2,3 miliarde barili de petrol si 480 miliarde metri cubi de gaze naturale.
Proiectul este una din cele mai mari investitii pentru ExxonMobil, cu sediul in Irving, Texas. Compania planuieste sa investeasca 12 miliarde $ in gasirea si dezvoltarea unor noi surse se petrol si gaze naturale, anul acesta.
Campul Chayvo a fost descoperit in 1979 si nu putut fi exploatat pana in anii '90, cand tehnologia din domeniul exploatarii zacamintelor de petrol a facut acest lucru posibil. ExxonMobil are in vedere proiecte in locuri precum Rusia si Africa de Vest, incercand sa recupereze scaderile de productie din Statele Unite. Pe plan mondial, productia de petrol si gaze naturale a companiei pe al doilea trimestru a crescut cu 1%, la echivalentul a 4,08 milioane barili de petrol pe zi.
Industria petrolului din Rusia inca nu si-a revenit dupa scandalul Iukos. Cu toate acestea, investitorii rusi au reactionat la anuntul ca o banca straina va evalua activele principalei unitati de productie a companiei, prin cresterea cu 13% a valorii actiunilor Iukos.
Ministrul justitiei din Rusia a desemnat banca Dresdner Kleinworth Wasserstein sa evalueze Iuganskneftegaz, pe care executorii judecatoresti amenintau ca o vor vinde pentru a acoperi datoriile Iukos. Intrarea bancii internationale de investitii in scena atenueaza temerile conform carora Iuganskneftegaz va fi vanduta pentru o fratiune din valoarea sa, estimata intre 7 si 30 miliarde $.
Avocatii grupului Menatep, care detine mai mult de jumatate din Iukos, au amenintat ca vor da in judecata orice companie care va cumpara divizia gigantului Iukos la o valoare sub cea reala.
In tot acest timp, guvernul american a continuat sa isi exprime ingrijorarea asupra situatiei create. "Perspectiva unei amenintari asupra proprietatii private a facut ca atat comunitatea de afaceri ruseasca cat si cea internationala sa fie precaute", a afirmat Adam Ereli, purtatorul de cuvant al Departamentului de Stat. "Felul in care cazul a fost tratat de autoritati ridica intrebari despre drepturile investitorilor din Rusia, si a dus la iesiri de capital si reducerea noilor investitii", a adaugat Ereli.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO