Business Internaţional

Extinderea in Europa de Est s-a dovedit profitabila pentru National Bank of Greece

29.05.2008, 16:45 11

National Bank of Greece (NBG) a raportat o crestere de 25% a profitului net pe primul trimestru, pana la 423 de milioane de euro, scrie Forbes.
Analistii anticipasera o crestere a profiturilor nete de 7,8% fata de anul trecut, pana la o valoare medie de 410 milioane de euro.
Conform declaratiilor oficialilor NBG, cresterea profitului pe primul trimestru a fost determinata de rezultatele solide inregistrate de banca in Grecia, Turcia si Europa de Sud-Est. Mai exact, operatiunile din Grecia au inregistrat o crestere de 8% fata de anul trecut, pana la 255 de milioane de euro, in timp ce profitabilitatea operatiunilor din Europa de Sud-Est a avansat cu 72% fata de anul trecut, pana la 50 de milioane de euro. In plus, profitul net al diviziei turce Finansbak inaintea cheltuielilor exceptionale de 22 de milioane de euro a atins 129 de milioane de euro, in crestere cu 40% fata de primul trimestru al anului trecut, reprezentand 30% din profitul net al grupului.
Veniturile nete din dobanzi obtinute de grup in primul trimestru al acestui an au avansat cu 21% fata de perioada similara a anului trecut, atingand 855 de milioane de euro, pe fondul cresterii solide inregistrate pe segmentul de creditare si al depozitelor. In ciuda intensificarii competitiei pe segmentul depozitelor si al costurilor de finantare in crestere, marja neta de dobanda a urcat pana la 4,31% de la 4,19% anul trecut si a fost neschimbata fata de trimestrul anterior.
Proiectiile analistilor indicasera o crestere de 19,6% a veniturilor nete din dobanzi pana la 843 mil. euro.
Conducerea bancii a aratat ca volumul creditelor a inregistrat o crestere de 25% fata de anul trecut, pana la 57,1 mld. euro. In acelasi timp, volumul depozitelor a inregistrat o crestere de 13% pana la 60,5 mld. euro, ceea ce a dus la o crestere a raportului credite/depozite de 92%, comparativ cu 82% anul trecut. De asemenea, raportul creditelor neperformante a ramas stabil, la 3,5%.
In final, banca a raportat o crestere de 7% a cheltuielilor operationale pana la 525 mil. euro desi aceasta a continuat procesul de extindere agresiva a retelei. "Rezultatele au fost mai mult sau mai putin in linie cu asteptarile", a declarat Sophia Skourti, analist in cadrul HSBC Pantelakis Securities.
Bancile din Grecia au pierdut peste 26 de procente din valoarea de piata in acest an, pe fondul turbulentelor de pe piete, temerilor legate de finantare si celor privitoare la perspectivele macroeconomice din zona Balcanilor unde acestea s-au extins. NBG a raportat "cresteri solide" in cadrul diviziilor bancare de baza din toate regiunile. Grupul desfasoara operatiuni in Bulgaria, Serbia, Romania si Albania.
"Rezultatele in crestere au venit pe fondul extinderii noastre rapide. In urma lansarii a 122 noi unitati din luna martie a anului trecut si a 13 unitati de la inceputul acestui an, reteaua noastra a ajuns la un numar total de 670 de unitati", au declarat oficialii bancii.
Actiunile bancii, in scadere cu 28% pana acum in acest an, sunt tranzactionate la de noua ori castigurile estimate pe 2008.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO