Business Internaţional

Expunerea mare fata de Est le dauneaza asiguratorilor austrieci

14.04.2010, 23:08 24

Companiile de asigurari din Austria, cum ar fi Vienna InsuranceGroup si Uniqa Versicherungen, si-ar putea vedea profitabilitateaerodata de expunerea ridicata fata de Europa Centrala si de Est, pefondul scaderii vanzarilor in aceasta regiune, al inmultiriicazurilor de frauda si al pierderilor legate de cursul valutar,avertizeaza agentia de rating Fitch, scrie Bloomberg.

Agentia avertizeaza de asemenea in legatura cu riscurile legatede bilantul asiguratorilor pe fondul operatiunilor de reducere avalorii contabile a activelor din regiune si al reducerii estimatea randamentelor investitiilor.

Asiguratorii care ofera rate garantate ale dobanzii la politelede viata vor fi afectati de nivelul scazut al dobanzilor dinregiune, avertizeaza Fitch.

"Perspectivele negative reflecta nesiguranta legata de expunereaasiguratorilor fata de Europa Centrala si de Est, rezultatele inscadere legate de investitii si de sustenabilitatea procesului deredresare economica", a declarat Sonja Zinner, director peasigurari in cadrul Fitch.

"In plus, din perspectiva ratelor garantate ale dobanzii pentrupolitele de viata, Fitch considera actualul mediu de rate scazuteale dobanzii drept cea mai mare provocare pentru industriaasigurarilor de viata.

Industria non-viata va trebui sa faca fata unei concurentesporite, insa a raportat niveluri solide de profitabilitate panaacum", a adaugat Zinner. Companiile austriece de asigurarigenerasera 40% din castiguri si 30% din venituri din EuropaCentrala si de Est la sfarsitul anului 2008. Este o "expuneresemnificativa", care a sporit profilul de risc, in special odata cudeclansarea crizei financiare mondiale, conform Fitch. Expunereafata de Est a ridicat probleme si bancilor inca de anul trecut.Autoritatea de reglementare a sectorului financiar austriacavertiza ca se asteapta ca bancile cu o prezenta masiva in zonaEuropei de Est sa realizeze operatiuni importante de writedown inacest an, pe masura ce se vor confrunta cu un numar in crestere decredite neperformante in aceasta regiune.

Bancile austriece se numara printre cei mai mari creditori catresectorul corporatist din Europa de Est, avand credite acordate invaloare de 180 de miliarde de euro in ultimii patru ani.

Un asa-numit test de stres publicat anul trecut de bancacentrala austriaca a indicat faptul ca bancile din aceasta tara arurma sa realizeze operatiuni de writedown legate de crediteneperformante in valoare de 10, pana la 20 miliarde de euro inurmatorii doi ani.

Domina piata din Romania

Austreicii domina piata de asigurari din Romania, grupul ViennaInsurance avand o cota de 30%, cu patru companii in portofoliu:Omniasig, Asirom, BCR Asigurari si BCR Viata. Recent, grupul avandut compania Omniasig Life catre francezii de la AXA. ViennaInsurance a avut in ultimii zece ani o politica agresiva deachizitii, in urma acestora castigand pozitia de lider de piata. Pepiata locala este prezent si grupul Uniqa, care detine firma UniqaAsigurari (fosta Unita), dar si un pachet minoritar la societateaAstra, de 27%. Uniqa intetioneaza sa intre si pe segmentulasigurarilor de viata, prin societatea Agras, careia ii va schimbaobiectul de activitate. Un alt grup austriac care activeaza inRomania este Grawe, specializat pe asigurari de viata.Angela Placinta

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO