Business Internaţional

Exporturile ungare schimba deficitul in excedent

07.06.2000, 00:00 18



Excedentul de cont curent inregistrat de Ungaria in aprilie confirma pozitia bancii centrale, care nu vede in cresterea record a Produsului Intern Brut pe primul trimestru al acestui an un semnal al supraincalzirii economiei, apreciaza analistii economici.

"In pofida cresterii PIB cu 6,8%, nu exista nici un pericol de supraincalzire a economiei", a declarat Zoltan Torok, analist la Raiffeisen Securities. El sustine ca trecerea pe excedent a contului curent a fost determinata de saltul incredibil inregistrat de exporturi de la inceputul anului.

Potrivit Bancii Nationale a Ungariei, luna aprilie a adus un excedent de cont curent de 20 milioane de euro (18,9 milioane de dolari), dupa ce in luna precedenta fusese inregistrat un deficit de 145 milioane de euro.

In conditiile unor performante peste asteptari in sectorul comertului si al turismului, analistii apreciaza ca deficitul de cont curent la nivelul intregului an ar putea cobori sub doua miliarde de euro.

Pe primele patru luni ale anului exporturile Ungariei au crescut cu 11%, fata de perioada similara din 1999, in timp ce valoarea importurilor a urcat cu 11,8%.

Biroul Central de Statistica a anuntat la inceputul saptamanii ca deficitul comercial pe primul trimestru a insumat 1,235 miliarde de dolari, in crestere fata de 1,045 miliarde anul trecut. Aceasta evolutie a fost determinata de cresterea preturilor la importurile de petrol, care au insumat pe primele patru luni ale anului circa 280 milioane de dolari.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO