Business Internaţional

Exporturile din era COVID alimentează recuperarea economică a Chinei. Ce se va întâmpla odată cu sfârşitul pandemiei?

Exporturile din era COVID alimentează recuperarea...

Autor: Eduard Ivanovici

14.12.2020, 15:33 197

Pandemia de coronavirus a rănit în mod constant economia mondială, însă China reprezintă excepţia de la regulă.

Produsul intern brut global va suferi un declin de 3,5% anul acesta. În Statele Unite, PIB-ul va scădea cu 3,5%, iar Europa va înregistra o contracţie de 7,2%. Între timp, banca americană Morgan Stanley anticipează că economia chineză va termina 2020 cu un plus de 2,3%, o raritate în rândul celor mai dezvoltate ţări din lume, scrie Fortune.

În al doilea trimestru al anului, când majoritatea statelor se aflau sub măsurile de carantină lansate pe fondul primului val de infecţii, fabricile din China au început să îşi reia activităţile, iar marile oraşe şi-au ridicat măsurile de distanţare, fapt ce i-a oferit economiei impulsul de care avea nevoie. După o contracţie de 6,8% în perioada ianuarie-martie, economia chineză a înregistrat o creştere de 3,2% în T2 şi de 4,9% în T3.  

Cererea pentru produsele necesare în contextul coronavirusului a alimentat exporturile chineze din 2020. Astfel, exporturile de dispozitive medicale au crescut cu 46% în primele şase luni ale anului, exporturile de textile – incluzând aici măştile faciale – a raportat o creştere de 32%, iar exporturile de computere au înregistrat un plus de 9,1% în aceeaşi perioadă, reflectând tranziţia de la munca de birou şi şcoală către spaţiul virtual.

După criza generată de COVID-19, un trend pe care Morgan Stanley îl numeşte „urbanizarea 2.0” – proliferarea focarelor regionale în oraşe sau „mega-oraşe” în zone precum regiunea de sud-est a ţării şi răspândirea noilor tehnologii – va deveni un factor economic important în viitorul apropiat.

Wei Sun Christianson, CEO al Morgan Stanley China, spune că această fază a urbanizării va „crea oraşe mai mari şi mai rapide, cu un trai de viaţă mai bun, iar oamenii vor consuma din ce în ce mai mult”.

În plus, creşterea fluxurilor de investiţii străine directe va alimenta economia post-pandemie a Chinei, a adăugat Christianson. Deşi investiţiile s-au prăbuşit la începutului lui 2020, nivelul va reveni la normal pe măsură ce economia se va reîntoarce la rezultatele de dinainte de coronavirus.

Autorităţile de la Beijing au început să reducă din reglementările pentru investitorii străini. Astfel, Goldman Sachs, una dintre cele mai mari bănci americane, a declarat săptămâna trecută că plănuieşte să obţină 100% din joint venture-ul pe care îl deţine în China.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO