Business Internaţional

Explozie la o uzină nucleară din Franţa. Autorităţile spun că "nu e un accident nuclear"

Explozie la o uzină nucleară din Franţa

Autor: Adrian Voicu

12.09.2011, 14:51 1572

O explozie s-a înregistrat luni la uzina nucleară Marcoule din Gard (Franţa), au anunţat pompierii şi prefectura, citaţi de AFP.

Conform France 3, explozia s-a soldat cu un mort şi trei răniţi.

Accidentul a fost provocat de un incendiu care a avut loc în staţia de stocare a deşeurilor radioactive.

Explozia a generat un risc de scurgere radioactivă, potrivit surselor citate de AFP.

"Conform primelor informaţii, este vorba despre o explozie într-un furnal care serveşte la topirea deşeurilor radioactive metalice de slabă şi foarte slabă activitate", conform Autorităţii pentru Siguranţă Nucleară , care şi-a activat centrul de urgenţă în urma accidentului.

Potrivit unui purtător de cuvânt al EDF, societate a cărei filială Socodei exploatează centrul situat la Marcoule, "acesta este un accident industrial, nu un accident nuclear".


"În acest tip de furnal, există două tipuri de deşeuri: deşeuri metalice (vane, pompe, unelte) şi deşeuri combustibile precum mănuşile sau salopete de lucru ale tehnicienilor", a declarat el.
"Incendiul declanşat de explozie a fost controlat", a adăugat EDF.


Centrul de tratare şi condiţionare a deşeurilor de slabă activitate (Centraco) este situat în localitatea Codolet, dar depinde de uzina nucleară Marcoule.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO