Business Internaţional

Explozia propriei economii îi face pe nemţi să se teamă: „Nu vom putea face faţă din cauza îmbătrânirii populaţiei“

Autor: Bogdan Cojocaru

24.03.2015, 20:29 2599

Mulţi ar sărbători. Nu şi Institutul Kiel pentru Economie  Mondială (IfW), unul dintre cele mai prestigioase centre de cercetare economică din lume.

Academicianul Stefan Kooths, directorul centrului de prognoză al IfW, este convins că economia germană, cea mai mare din Europa, va creşte puternic în următorii patru ani, dar piaţa muncii nu va putea rezista acestui marş, scrie publicaţia ger­mană The Local.

„Un boom economic nu este un motiv de sărbătoare, ci unul de îngrijorare. Având în vedere stabilitatea, un boom este la fel de periculos ca şi o recesiune“, a spus Kooths.

Cercetătorii de la IfW argumentează că politica BCE de a inunda cu peste 1.000 de miliarde de euro pieţele din zona euro pentru a energiza economia anemică împreună cu ratele de dobândă apropiate de zero vor supune economia germană la presiuni nemaivăzute după reunificarea ţării.

PIB-ul va creşte puternic până în 2019, iar „cauza, din punctul de vedere al nemţilor, este politica monetară extrem de expansivă a BCE“, a explicat Kooths.

Dar necazurile bat la uşă. Din cauza îmbătrânirii populaţiei, forţa de muncă din Germania se va restrânge pe termen mediu. Imigraţia va putea doar parţial amortiza impactul acestui proces, spun experţii IfW. Rezultatul va fi o diferenţă între poten­ţialul de producţie şi producţia reală de 3%, cea mai mare din ultimii 20 de ani. Un efect pozitiv va fi reducerea şi mai mult a şomajului, în condiţiile în care acum în Germania rata şomajului este la un minim istoric.

Detalii „tehnice“

Între timp, economia germană merge înainte, trâgând în siajul ei întreaga zonă euro. Activitatea din mediul de afaceri din regiune a crescut luna aceasta mai rapid decât au anticipat cei mai mulţi economişti şi a atins maximul ultimelor 46 de luni, scrie CNBC.

Un indice anticipativ care măsoară activitatea din industrie şi servicii (Purchasing Managers Index) calculat de firma londoneză de cercetare a pieţei Markit Economics a urcat de la 53,3 puncte la 54,1 puncte. Indicele pentru Germania a avansat pentru cea de-a 23-a lună consecutiv, de la 53,8 puncte la 55,3 puncte. Indicatorul pentru Franţa a încetinit de la 52,2 puncte la 51,7 puncte, totuşi peste pragul de 50 de puncte care face diferenţa între creştere şi scădere.  Pe baza acestor indicatori, Markit a calculat că economia Germaniei a crescut cu 0,4% în primul trimestru, cea a zonei euro cu 0,3%, iar cea a Franţei cu 0,2%, o performanţă „modestă“, dar totuşi cea mai bună din 2011 până în prezent.

 

Oficial al Rezervei Federale din SUA: Majoraţi dobânzile sau veţi înfrunta bule „devastatoare“

SUA, cea mai mare economie din lume, riscă să umfle pe pieţe bule de preţ speculative care vor avea „consecinţe devastatoare“ dacă dobânzile sunt lăsate la zero, a avertizat într-un interviu acordat Financial Times James Bullard, şeful Rezervei Federale din St Louis.

El a recomandat ca Rezerva Federală, banca centrală a SUA, să „înceapă procesul de normalizare“ a politicilor monetare cât mai curând posibil pentru a nu fi nevoită să majoreze dobânzile agresiv mai târziu, cauzând astfel volatilitate semnificativă pe pieţe. „Zero nu mai este o dobândă potrivită pentru economia SUA“, a spus Bullard, citat de Economic Times.

Oficialul apreciază că o majorare în „vară“ tot ar lăsa politica monetară extrem de laxă. El estimează că economia SUA ar putea creşte cu peste 3% anul acesta.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO