Business Internaţional

Explozia preţurilor materialelor de construcţii în Europa de Est: în Ungaria autorităţile lansează anchetă după anchetă, în timp ce în Polonia guvernanţii nu par îngrijoraţi şi se pregătesc de renovări din bani publici

În Polonia, plăcile de OSB s-au scumpit cu 125% într-un an.

În Polonia, plăcile de OSB s-au scumpit cu 125% într-un an.

Autor: Bogdan Cojocaru

07.11.2021, 09:11 10990

Autorităţile maghiare sunt înmărmurite, scrie un ziar din Ungaria: ce se întâmplă pe piaţa materialelor de construcţii este de neacceptat. Este vorba despre explozia preţurilor pe piaţa materialelor de construcţii care au pus în alertă Autoritatea Concurenţei, aceasta lansând o investigaţie pe piaţa lemnului. Dincolo de aspectul senzaţional pe care pune accentul publicaţia maghiară, ce se întâmplă în acest sector este valabil pentru toate economiile est-europene. Doar că în Ungaria Autoritatea Maghiară a Concurenţei (GVH) insistă pe mesajul că este vigilentă şi că acţionează pentru a împiedica furnizorii şi vânzătorii de materiale de construcţii să profite de actualul val de inflaţie în dauna cumpărătorului.

Luna trecută, instituţia a amendat trei furnizori de echipamente agricole pentru practici de tip cartel. În Polonia, scrie money.pl, deşi materialele de construcţii se scumpesc de la lună la lună şi preţurile nu dau semne că o vor lua prea curând în jos, autorităţile nu par îngrijorate: instituţiile de stat au planificate proiecte de renovare costisitoare pentru anul viitor. Şi în Ungaria, şi în Polonia specialiştii preciz că preţurile nu se vor îndrepta prea curând în jos.

În Ungaria, GVH a lansat o investigaţie cuprinzătoare privind piaţa materialelor de construcţii pe bază de lemn pentru a scoate la lumină procesele care stau în spatele creşterilor drastice de preţuri. Preşedintele autorităţii a explicat acest lucru spunând că „ceea ce se întâmplă pe piaţa ungară a materielor de construcţii din lemn nu este acceptabil şi nu trebuie lăsat la voia întâmplării“.

GVH a specificat că industria construcţiilor locală are nevoie de importuri considerabile de material lemnos, iar constructorii au acces la aceste materii prime printr-un lanţ de aprovizionare  complex, cu multe verigi. Creşteri de preţuri şi penurii de produse au fost observate la toate nivelurile acestui lanţ de aprovizionare anul acesta, în pofida tendinţei de stagnare la nivel mondial în trimestrul trei.

Piaţa europeană a lemnului a fost puternic perturbată de cererea uriaşă din SUA. Cum preţurile erau mai mari acolo, producătorii europeni şi-au exportat marfa pe piaţa americană, ceea ce a dus la scumpiri inclusiv în Europa de Est. Aceasta este teoria. Însă cererea în SUA  a început să se mai domolească, iar preţurile au scăzut semnificativ. Însă, scrie g7.hu, sunt semne că această periodă de calm este doar temporară. Bloomberg, care ia în considerare tranzacţiile de pe piaţa de materii prime din Chicago, apreciază că preţurile îşi vor relua creşterea.

Unul dintre motive este reducerea activităţii de defrişare şi procesare a buştenilor în Columbia Britanică, una dintre zonele din America de Nord cu cea mai mare producţie de lemn brut. Preţurile de după ajustare nu mai acoperă costurile gaterelor, care şi-au limitat activitatea. Între timp, într-o altă regiune importantă pentru producţia de lemn, penuria de forţă de muncă limitează activitatea.

În Ungaria, GVH a fost alarmată de o serie de semnale despre creşteri mari de preţuri la cherestea şi de stocuri deficitare, probleme care se simt în întreaga ţară. În acest context, GVH a lansat o investigaţie accelerată pe piaţa de profil în cooperare cu alte autorităţi, cum ar fi cea care supraveghează comerţul cu lemn brut.  Rezultatele anchetei vor fi publicate peste o lună. GVH şi-a mai încordat recent muşchii când a fost vorba de scumpirea cărămidei. Ancheta de atunci a descoperit mici nereguli, dar nimic în sensul de practici anticoncurenţiale.

Concluzia a fost că Ungaria trebuie să încurajeze producţia internă. Însă astfel de anchete pot avea efecte de prevenţie.

În Polonia, materialele de construcţii se scumpesc de luni de zile, dar în septembrie preţurile au înregistrat salturi record. Spre exemplu, plăcile de OSB s-au scumpit cu 125% în ritm anualizat, materialele antiumezeală cu 60%, iar materialele de izolare termică cu 53%. De altfel, toate preţurile analizate de firma care a făcut calculele, PSB Group, au urcat.

Wojciech Matysiak, analist imobiliar la banca poloneză PKO, crede că, deşi piaţa se mai calmează un pic, preţurile nu vor reveni la nivelurile din 2019 sau din prima jumătate a anului trecut. Aceasta deoarece în economie există presiuni inflaţioniste generale în contextul în care inflaţia accelerează în toată lumea.

Kamil Mikolajczyk de la banca Santander spune că piaţa poloneză a lemnului este influenţată pe de o parte de reducerea producţiei din pădurile de stat, de creşterea cererii din sectorul construcţiilor şi mobilă şi pe de alta de deficitele de pe pieţele vecine. Astfel, piaţa poloneză nu-şi poate găsi echilibrul. Şi Mikolajczyk crede că tendinţa de scumpire va continua în 2022, însă nu va mai fi la fel de puternică. Dar acest lucru nu va stopa boom-ul de pe piaţa poloneză a construcţiilor.

Publicaţia Fakt atrage atenţia că deşi preţurile materialelor de construcţii sunt la niveluri istorice, instituţiile statului se pregătesc de renovări. Spre exemplu, cancelaria preşedintelui intenţionează să cheltuiască 5,6 milioane de zloţi (1,2 milioane euro) pe lucrări la clădiri istorice anul viitor. Oficialii spun că aceste renovări sunt necesare deoarece clădirile respective nu au mai fost renovate de cel puţin 15 ani.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO