Business Internaţional

Experţii avertizează: Lansarea vaccinurilor nu înseamnă finalul pandemiei

Experţii avertizează: Lansarea vaccinurilor nu...

Autor: Alex Ciutacu

21.12.2020, 16:16 255

Vaccinurile pentru combaterea Covid-19 au fost lansate într-un timp record, iar la mai puţin de un an de când coronavirusul a început să răvăşească lumea, milioane de oameni au fost deja vaccinaţi, potrivit Bloomberg.

Programele lansate deja în Marea Britanie şi în SUA dau o imagine despre cum ar trebui să arate campania de imunizare prin care este vizată întreaga populaţie a planetei, adică toţi cei aproape 8 miliarde de oameni din toate colţurile lumii.

Cu siguranţă, există multe motive de optimism, în contextul în care vaccinurile reprezintă cea mai bună modalitate, sau chiar singura, de a combate boli infecţioase. Spre exemplu, variola a fost eradicată, iar poliomelita este la un pas de a fi eradicată, fiind transmisă în continuare doar în două ţări din lume. Însă, campaniile globale de vaccinare au nevoie de timp – decenii, de obicei – ceea ce sugerează că boala nu va fi eradicată prea curând, indiferent de tehnologie, resurse şi determinare.

„Aş fi surprins să văd eradicarea acestui virus acum, în condiţiile în care s-a răspândit în toată lumea. Aş fi chiar şocat dacă ţinem cont de cât de contagios este virusul”, a declarat Walter Orenstein, fost director în cadrul Centrului Naţional pentru Controlul Bolilor din SUA.

Primele probleme de ofertă şi distribuţie au început deja să apară în primele zile din campania de vaccinare din SUA. În acelaşi timp, Marea Britanie a vaccinat doar 138.000 de persoane în prima săptămână de campanie, deşi britanicii au fost prima naţiune vestică ce a început vaccinarea.

Între timp, Europa nu a început încă vaccinarea, iar prognozele arată că nu va începe înainte de Crăciun.

Există temeri din ce în ce mai mari legate de timpul necesar pentru a vaccina cea mai mare parte din populaţia planetei, în condiţiile în care ţările bogate au rezervat mai multe doze de vaccin decât au nevoie, iar pentru ţările sărace nu a rămas mai mult de o doză la zece persoane.

„Este foarte, foarte complicat să ne asigurăm că dozele de vaccin sunt produse şi distribuite într-un mod echitabil la nivel global, atât din considerente morale, cât şi economice”, a declarat Mark Suzman, directorul executiv al Fundaţiei Bill & Melinda Gates.

Campaniile de vaccinare în masă au reprezentat de-a lungul istoriei unele dintre cele mai bune intervenţii în ceea ce priveşte săătatea publică şi au jucat un rol important în creşterea speranţei de viaţă. Spre exemplu, speranţa de viaţă în SUA a crescut cu 50% în ultimul secol datorită vaccinurilor.

Circa o treime din morţile înregistrate de americani în anii 1900 au fost înregistrate în cazul copiilor cu vârste de sub 5 ani, majoritatea cauzate de variolă, pojar şi tuse convulsivă – toate acestea fiind prevenite astăzi prin imunizare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO