Business Internaţional

Există speranţe pentru Grecia: investitorii de pe Wall Street mizează pe ele şi ţin indicii sus

Există speranţe pentru Grecia: investitorii de pe Wall Street mizează pe ele şi ţin indicii sus

Autor: Vlad Popescu

27.09.2011, 09:53 989

Bursa de la New York a închis luni în urcare puternică, cu peste 2%, datorită speranţelor investitorilor că liderii europeni vor găsi o soluţie pentru criza datoriilor de stat din Grecia şi vor sprijini băncile europene, transmite Reuters.

Acţunile au atins maximele zilei la jumătatea şedinţei, după apariţia unor informaţii că oficialii europeni lucrează la un plan de a folosi Fondul European de Stabilitate Financiară drept "pârghie" pentru a obţine mai multe fonduri destinate sprijinirii ţărilor cu probleme financiar-fiscale severe.

Investitorii au evitat însă să intre pe poziţii lungi, din cauza informaţiilor contradictorii privind intenţia liderilor europeni de a lua măsuri "îndrăzneţe" pentru rezolvarea crizei.

Indicele Dow Jones Industrial Average a închis în urcare cu 2,53%, iar Standard & Poor's 500 a avansat cu 2,33%, în timp ce Nasdaq Composite a câştigat 1,35%.

"Ţinând cont de cum s-au comportat pieţele în ultimele două luni, investitorii sunt interesaţi chiar şi de cele mai vagi zvonuri, deoarece orice fel de măsură ar fi bine primită", comentează un analist american.

Pieţele au fost foarte sensibile în ultimul timp la încercările Uniunii Europene de a pune capăt crizei datoriilor de stat, cu epicentrul în Grecia, stat care se clatină pe marginea falimentului.

Săptămâna trecută, indicele Dow Jones a înregistrat cea mai mare pierdere din octombrie 2008, când piaţa reacţiona la consecinţele falimentului Lehman Brothers.

Acţiunile financiare au înregistrat printre cele mai bune performanţe în şedinţa de luni, JPMorgan Chase şi Citigroup urcând cu 7%.

Creşterile de pe Nasdaq au fost limitate după apariţia unor informaţii potrivit cărora Apple reduce comenzile pentru anumite componente ale iPad.

Zvonurile privind posibila reducere cu 50% a datoriilor Greciei şi consolidarea Fondului de Stabilitate au susţinut piaţa, deşi mai mulţi oficiali europeni au calificat speculaţiile drept premature.

CNBC a scris, citând o sursă oficială europeană, că liderii UE intenţionează să folosească procedura de leverage (pârghie) şi Banca Europeană pentru Investiţii pentru a cumpăra datorii de stat şi a salva băncile europene.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO