Business Internaţional

Executivii Credit Suisse au ignorat avertismentele colegilor cu privire la controversatul miliardar Sanjeev Gupta, care deţine şi combinatul Sidex Galaţi, în condiţiile în care banca i-a oferit fonduri de 1 mld. euro

Sanjeev Gupta, preşedintele executiv al Gupta Family Group (GFG) Alliance şi Liberty Steel Group

Sanjeev Gupta, preşedintele executiv al Gupta Family Group (GFG) Alliance şi Liberty Steel Group

Autor: Eduard Ivanovici

30.05.2021, 21:39 515

Executivii băncii elveţiene Credit Suisse Group au ignorat avertismentele colegilor cu privire la omul de afaceri anglo-indian Sanjeev Gupta pe măsură ce au lansat un miliard de euro către businessurile miliardarului, potrivit unor persoane familiare cu situaţia, citate de Bloomberg.

În 2016, bancherii diviziei de finanţare a comerţului cu mărfuri din cadrul Credit Suisse ar fi luat în vizor grupul Liberty Commodities, condus de Gupta, întrucât au suspectat legitimitatea businessurilor deţinute de antreprenor. Doi ani mai târziu, când au aflat că banca împrumută bani firmelor conduse de Gupta, bancherii au avertizat liderii diviziei care a oferit creditele, spun sursele publicaţiei americane.

Dezvăluirile potrivit cărora Credit Suisse şi-a pus clienţii în pericol în ciuda temerilor interne cu privire la afacerile lui Sanjeev Gupta generează o nouă întorsătură de situaţie în urma imploziei fondului Greensill Capital, principalul finanţator al companiilor deţinute de antreprenor, aflat în mijlocul relaţiilor Gupta – Credit Suisse.

În prezent, Departamentul britanic pentru combaterea fraudelor complexe (SFO) investighează grupul de companii al miliardarului, incluzând, de asemenea, afacerile încheiate cu Greensill. Între timp, Credit Suisse a încercat să împingă Liberty Commodities spre insolvenţă, a închis fondurile din spatele creditelor şi a lansat o investigaţie internă.

„Momentan vrem să recuperăm banii investitorilor. Vom împărtăşi la momentul potrivit lecţiile pe care le-am învăţat în urma evenimentului”, spune Will Bowen, un purtător de cuvânt al Credit Suisse.

Andrew Mitchell, purtător de cuvânt al Gupta Family Group Alliance (GFG Alliance), un grup de businessuri asociate cu Liberty Commodities, a negat orice fărădelege.

Saga Greensill reprezintă doar unul din două dezastre care au afectat Credit Suisse în prima jumătate a anului. De la prăbuşirea fondului britanic, banca a anunţat pierderi de 4,5 miliarde de euro din cauza declinului Archegos Capital.

Sanjeev Gupta a cumpărat în 2019 combinatul Sidex din Galaţi (actualul Liberty Galaţi), într-o tranzacţie de 740 de milioane de euro care a inclus alte şase unităţi de producţie din Europa.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO