Business Internaţional

Exclusiv online: Pretul aurului atinge un nou nivel record. Va mai creste sau o ia in jos?

09.06.2010, 00:00 32

Pretul aurului a atins ieri un nivel record, depasind 1.250dolari uncia (44,2 dolari gramul) pe fondul temerilor caperspectivele economice ale Europei s-au intunecat, scrie agentiade presa Thomson Reuters.

Pretul metalului galben ar putea scadea cu 40% fata de maximulsau istoric din cauza situatiei actuale de pe scena mondiala, carese reflecta si pe piete, si din cauza deflatiei, potrivit luiRobert Prechter, presedintele Elliott Wave International.

Prechter a spus ca in 2006 rata de crestere a pretului a fostmaxima, pentru ca ulterior, desi trendul a fost ascendent, sa nufie atat de abrupt.

"Nu exista nici o garantie ca lucrurile se vor schimba, insasansele sunt mari", a spus el.

In ianuarie el declara ca pretul aurului ar putea scadea cu 40%fata de valoarea sa maxima din cauza deflatiei. Intrebat acum dacaisi mentine afirmatia, a spus ca "aurul este vulnerabil si esteposibil sa vedem o scadere puternica a pretului".

Pretul spot a urcat la 1.251,20 dolari uncia marti, dupa ce lunise situa in jurul valorii de 1.238 dolari.

Metalul pretios a castigat circa 12% in ultimul trimestru.Principalul motiv al cresterii pretului este criza datoriilor dinzona euro care ii indeamna pe investitorii catre produse siservicii considerate mai sigure.

"In principal este vorba de teama de o noua recesiune, de aceeacererea pentru aur creste, acesta fiind considerat un safe heaven",crede Daniel Briesemann, analist la Commerzbank.

La inceputul deceniului uncia de aur era circa 300 dolari. Aurula devenit pentru cei mai multi investitori o plasa de sigurantaimpotriva unor posibile crize, iar acest lucru a condus la ocrestere masiva a pretului metalului galben. Nimeni nu pare insasperiat de aceasta evolutie, ba mai mult, cumparatorii se inghesuiesi spun ca trendul ascendent va continua.

La sfarsitul anului trecut, Jim Rogers, un investitor care adevenit cunoscut dupa ce a investit in materii prime, a estimat cao uncie de aur ar putea ajunge sa coste 2.000 de dolari (71 dedolari gramul).

Nouriel Roubini, economistul care a prezis criza mondialaactuala, il contrazicea insa pe Rogers, marturisind despreafirmatia acestuia ca este "total eronata". El argumenta ca nuexista presiuni inflationiste sau economice care sa duca pretul la2.000 dolari uncia.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO