Business Internaţional

Evenimentele anului în 5 imagini: protestele din Africa de Nord – Libia

Evenimentele anului în 5 imagini: protestele din Africa de Nord – Libia

Autor: Alexandru Stefan Matei

26.12.2011, 18:17 152

Libienii au avut cel mai mult de îndurat pentru a-şi câştiga libertatea: liderul autoritar Muammar Gadhafi a ales să lupte până în ultima clipă pentru a rămâne la putere.

Conflictul din Libia a avut un impact economic asupra lumii mai mare decât protestele din Egipt pentru că ţara ocupă un loc important pe lista furnizorilor de petrol ai lumii.

Rebelii au luptat cu îndârjire, de multe ori cu armament de slabă calitate, împotriva trupelor de mercenari pe care dictatorul Muamar Gadhafi le aducea din alte ţări din Africa.

Violenţele împotriva civililor au fost principalul motiv pentru care marile puteri militare ale lumii au decis să se implice într-o operaţiune aeriană coordonată fără de care cel mai probabil rebelii ar fi eşuat în eliberarea ţării

Misiunile aeriene ale aliaţilor, reuniţi sub steagul NATO, au distrus sistematic capacităţile militare ale lui Gadhafi, împingându-i pe rebeli de la spate. După câteva luni de lupte, forţele loiale dictatorului mai controlau doar câteva oraşe.

Capturat de rebeli în oraşul Sirte, Gadhafi a fost ucis în circumstanţe incerte, aceeaşi soartă având şi un alt fiu al său. O parte din familia sa a fugit din ţară, iar fiul său Saif a fost capturat la câteva zile după moartea tatălui său.

Libienii sărbătoresc eliberarea de sub pumnul de fier al dictatorului, dar aşa cum a arătat exemplul Egiptului, tranziţia la democraţie este mult mai dificilă decât credeau oamenii de rând.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO