Business Internaţional

Evaziune fiscală: Cei mai bogaţi 1% dintre americani îşi ascund de Fisc cel puţin o cincime din venituri

Evaziune fiscală: Cei mai bogaţi 1% dintre americani...

Autor: Alex Ciutacu

23.03.2021, 12:56 291

Mai bine de 20% din veniturile celor mai bogaţi americani nu sunt raportate la Fiscul american (IRS), potrivit unui nou studiu citat de Bloomberg, care arată că evaziunea fiscală din Statele Unite este la un nivel mult mai ridicat decât se estima anterior.

Procedurile de audit realizate aleatoriu sunt utile pentru a detecta o parte din evaziunea fiscală, însă studiul arată că IRS ratează cu uşurinţă venituri ascunse în moduri puţin mai sofisticate, adică în businessuri private sau în structuri offshore.

Colectarea taxelor neplătite de cei mai bogaţi 1% dintre americani ar putea spori veniturile colectate din taxe cu 175 de miliarde de dolari pe an.

„Punem accent pe faptul că estimările ar putea fi conservatoare în ceea ce priveşte evaziunea fiscală”, notează autorii studiului.

În timp ce forme de venit precum salariile sunt verificate uşor de Fiscul american, altele precum profiturile businessurilor private sau parteneriatele de investiţii structurate mai complex sunt mai greu de urmărit.

Evaziunea fiscală a celor bogaţi înseamnă că inegalitatea ar putea fi chiar mai acerbă decât au estimat cercetătorii până în acest moment, au concluzionat autorii studiului.

Studiul a fost condus de doi cercetători ai Fiscului – John Guyton şi Patrok Langetieg – alături de trei profesori de la London School of Economics, Carnegie Mellon University, respectiv University of California.

Autorii au propus ca Fiscul să utilizeze „instrumente suplimentare pentru a combate evaziunea fiscală pe veniturile foarte mari”.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO