Business Internaţional

Evaluările unicornilor tech din Europa, estimate la peste 670 mld. euro, creează un val de incertitudini în rândurile analiştilor, care se tem că avântul startup-urilor nu este atât de sustenabil pe care s-a crezut până acum

Sursa foto: Profimediaimages.ro

Sursa foto: Profimediaimages.ro

Autor: Eduard Ivanovici

10.07.2021, 13:00 139

Startup-urile europene strâng mai mulţi bani decât în orice altă perioadă, producând o clasă de companii tech cu evaluări comparabile cu înregistrate în SUA şi Asia. Însă după un start spectaculos în 2021, unii dintre cei mai mari susţinători ai industriei încep să se întrebe dacă avântul este sau nu sustenabil, scrie Bloomberg.

Organizatorul de evenimente virtuale Hopin şi-a majorat de peste două ori valoarea într-un interval de doar patru luni, obţinând în martie 5,65 miliarde de dolari în cash. Cel mai mare startup al continentului, Klarna Bank, a ajuns la o evaluare de 45,6 miliarde de dolari în urma ultimei runde de finanţare, de patru ori peste nivelul de anul trecut.

Revolut, startup-ul fintech din Marea Britanie, urmăreşte să obţină investiţii care ar genera o valoare de 20 de miliarde de dolari pentru companie, de la 5,5 miliarde în 2020.

„Avem de-a face cu un soi de bulă tech. Ea nu va rezista la nesfârşit”, spune Martin Davis, CEO al firmei de venture capital Draper Esprit, listată la bursa din Londra.

Valoarea portofoliului Draper a crescut cu 51% între martie 2020 şi martie 2021, după un plus 10% în anul precedent. Adoptarea în masă a online-ului din timpul crizei sanitare şi ratele mici ale dobânzilor i-au determinat pe investitori să îşi îndrepte tot mai mult atenţia către segmentul tech, aflându-se în căutare de profituri atractive.

„Unele dintre aceste evaluări sunt extrem de surprinzătoare. Situaţia a fost întâlnită timp de ani buni în Statele Unite şi începe să fie observată acum şi aici. Viteza este factorul care mă sperie, chiar mai mult decât unele dintre aceste numere”, spune Erin Platts, şeful diviziei pentru Europa, Orientul Mijlociu şi Asia din cadrul Silicon Valley Bank.

Marile evaluări produse de investitorii privaţi nu se traduc neapărat în piaţa publică, iar unele dintre ofertele publice iniţiale (IPO) la nivel global s-au plasat sub unele dintre cele mai rigide estimări. Săptămâna aceasta, grupul chinez de ride-hailing Didi Global a ajuns la o evaluare de 68 de miliarde de dolari după prima zi de tranzacţionare pe piaţa din SUA, după ce previziunile se îndreptau în jurul sumei de 100 de miliarde de dolari.

Acţiunile companiei americane de securitate cibernetică Darktrace au început să fie tranzacţionate cu o capitalizare de piaţă de 2,3 miliarde de dolari, jumătate din evaluarea sugerată în urmă cu două săptămâni. În martie, serviciul de livrat mâncare Deliveroo s-a prăbuşit cu 26% în prima zi pe piaţa de capital din Regatul Unit.

„Evaluările se duc în mod categoric spre vârf, cred că majoritatea oamenilor vor fi de acord. Totuşi, credem că modul de comportare al oamenilor va persista”, susţine Georgi Ganev, CEO al firmei suedeze de investiţii Kinnevik AB.

Sectorul tech din Europa are acum 166 de „unicorni”, sau companii evaluate la peste 1 miliard de dolari, cu o valoare totală de peste 800 de miliarde de dolari (676 miliarde de euro). Jumătate din această valoare a fost creată în ultimul an, potrivit unui raport al grupului de investiţii GP Bullhound.

„Există din ce în ce mai multă competiţie, iar acest lucru duce automat la creşterea preţurilor. În orice caz, această injecţie uriaşă de capital va alimenta creşteri tot mai mari. Nu trebuie decât să ne asigurăm că banii vor fi cheltuiţi în mod înţelept”, notează Manish Madhvani, cofondator GP Bullhound.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO