Business Internaţional

Europenii se întorc la cărbune după ce Rusia îşi reduce livrările de gaze

Europenii se întorc la cărbune după ce Rusia îşi...

Autor: Catalina Apostoiu, Bogdan Cojocaru

21.06.2022, 22:40 96

Cu Rusia reducându-şi livrările de gaze naturale către Europa, mai multe ţări din UE vor să ardă mai mult cărbune pentru a-şi asigura securitatea energetică.

Germania şi Austria au anunţat redeschiderea de urgenţă a centrale­lor pe cărbune în weekend după ce Rusia şi-a redus capacitatea pe gazo­ductul Nord Stream 1 cu 60% săptă­mâna trecută. Oficialii UE se tem că Moscova şi-ar putea reduce în conti­nuare livrările înainte de lunile de iarnă.

Rob Jetten, ministrul olandez pentru climat şi energie, a anunţat la începutul acestei săptămâni că ţara sa îşi va modifica legislaţia care cere centralelor pe cărbune să opereze la o capacitate maximă de 35%, scrie Financial Times.

„Fără măsuri supli­mentare, nu mai este garantat că noi, în Europa şi Olanda, ne vom putea umple facili­tăţile de stocare de gaze suficient ca pregătire pentru iarnă“, a declarat acesta. Cărbunele este în continuare a doua cea mai mare sursă de elec­tricitate în Germania, iar războiul a deschis o fereastră de prelungire a utilizării acestuia, cel puţin temporar, notează EUobserver.

„Mai puţine gaze vor fi folosite pentru producţia de electricitate. În schimb, centralele pe cărbune va trebui folosite mai mult“, a anunţat ministerul german al economiei. De­cizia urmează unui apel oficial adre­sat familiilor şi companiilor pentru economisirea de energie şi a fost des­crisă de ministrul de eco­no­mie al ţării Robert Habeck drept una „amară“, dar „esenţială“. Totuşi, gu­vernul ger­man a anunţat la începutul acestei săptă­mâni că-şi menţine angajamen­tul de reducere treptată a consumului de cărbune până în 2030.

Lisa Badum, preşedinte al co­mitetului pentru schimbări climatice din cadrul parlamentului german, a explicat că Germania a optat pentru cărbune în detrimentul energiei nu­cleare pentru că centralele nucleare sunt pregătite să fie oprite şi nu pot fi pornite şi oprite constant.

Şi alte ţări UE, printre care Italia, sunt aşteptate să urmeze exemplul Germaniei în restartarea centralelor pe cărbune, potrivit Financial Times. Statele membre resimt presiuni economice în creştere, gazele fiind acum de cel puţin şase ori mai scumpe în zona euro decât înainte de pandemie.

Alte ţări, ca Polonia şi Bulgaria, au anunţat anterior că vor continua să utilizeze cărbunele pentru a asigura stabilitatea sistemului energetic al ţării.

Cehia la rândul său a anunţat că va arde tot ce poate pentru ca oamenilor să le fie bine în această iarnă, potrivit Euractiv.

În cadrul politicii REPowerEU, Comisia Europeană a admis că ţările europene ar putea fi obligate să ardă cărbune pentru perioade mai lungi în efortul reducerii dependenţei de energia rusească.

Comisia a insistat însă ţările membre UE să nu renunţe la ambiţiile de reducere a gradului de utilizare a combustibililor fosili. Preşedinta Comisiei, Ursula von der Leyen, a declarat că guvernele trebuie să rămână concentrate pe „investiţii masive în regenerabile“, notează Financial Times.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO