Business Internaţional

Europenii din clasa de mijloc ar putea evita actiunile cativa ani

17.04.2003, 00:00 18

Clasa de mijloc prospera din Europa si-a pierdut increderea in pietele financiare intr-o asemenea masura incat ar putea astepta mai multi ani inainte de a-si relua investitiile, au apreciat, luni, o serie de consultanti financiari independenti citati de Reuters.
"Cea mai grava problema este lipsa reala de incredere in sistem. Parerea mea este ca va fi nevoie de doi ani pentru a iesi din aceasta situatie", a declarat Vincent Derudder, secretar general al Federatiei Europene de Consultanti Financiari si Intermediari Financiari (FECIF), prezent la o conferinta in Geneva.
Participantii la conferinta au semnalat ca, in ciuda indiciilor privind sfarsitul conflictului din Irak, clientii continua sa se afle intr-o stare de confuzie si teama.
FECIF estimeaza ca, in prezent, exista circa 30 milioane de cetateni in Europa care au fiecare active ce pot fi investite cu o valoare de 50.000-200.000 euro.
Insa, dupa ce si-au pierdut 30-60% din economii o data cu caderea pietelor, care a urmat ascensiunea spectaculoasa de la sfarsitul anilor '90, ei isi vor pastra restul averii in depozite bancare cu risc redus sau vor cumpara proprietati imobiliare.
"Clientii devin foarte nervosi. Unii vor sa vanda toate actiunile si obligatiunile si sa-si tina banii la banca", a declarat un consilier financiar din Elvetia.
Parerea majoritatii cetatenilor prosperi este ca sunt prea multe riscuri in climatul incert din prezent, avand in vedere consecintele razboiului din Irak, fragilitatea economiilor europene, putinele semnale privind redresarea economiei SUA si recesiunea Japoniei.
 Chiar daca economiile si pietele vor incepe sa-si revina in semestrul al doilea, clasa de mijloc si posesorii unor averi cu adevarat importante vor mai astepta o vreme pana sa investeasca din nou in actiuni.
"Daca pietele se redreseaza in trimestrul al treilea si au o directie pozitiva, va mai trece un an pana cand publicul general va incepe sa simta acest optimism", a apreciat Andrew Peat, consilier financiar independent si membru in conducerea FECIF.
Consultantii financiari au afirmat ca nu sunt nici pesimisti, nici optimisti in legatura cu viitorul. Important este sa-si pastreze realismul - clientii vor incepe sa tina cont de recomandarilor lor de achizitii dupa ce climatul se va stabiliza.
Chiar daca bursele de valori mobiliare au crescut saptamana trecuta, dupa caderea Bagdadului, nu a fost suficient pentru a-i tenta pe investitori, speriati de fluctuatiile anterioare.
Un aspect pozitiv a fost ca unii clienti, sceptici fata de recomandarile institutiilor mai mari, au inceput sa apeleze la serviciile consilierilor independenti.
"Clientul obisnuit nu are incredere in marile institutii. Aceleasi institutii care le administreaza banii promoveaza fonduri, investesc in clientii bancilor lor comerciale si eventual asigura intreaga operatiune. Este un permanent conflict de interese", a afirmat Derudder.
Un alt punct luminos este cresterea inevitabila a pietei pensiilor, pe care Andrew Peat o califica drept "imensa", datorita imbatranirii populatiilor si a faptului ca fondurile de pensii din majoritatea tarilor vor depune eforturi pentru a plati in viitor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO