Business Internaţional

Europei Centrale şi de Est îi trebuie până la 850 de miliarde de euro să prindă din urmă infrastructura din Europa de Vest. Cum se vor finanţa investiţiile?

Europei Centrale şi de Est îi trebuie până la 850 de...

Autor: Răzvan Botea

21.09.2021, 09:00 315

Europei Centrale şi de Est (ECE) îi trebuie între 500 şi 1.000 de miliarde de dolari (850 mld. de euro) pentru a prinde din urmă Vestul Europei. Iniţiativa celor Trei Mări (I3M), un proiect a 12 state din ECE, printre care şi România, are potenţialul de a atrage atenţia investitorilor în cele 12 ţări participante, a fost una dintre concluziile evenimentului „Three Seas Generation Freedom Conference”, organizat la Varşovia de statul polonez.

„Acum 15 ani, când am intrat în Uniunea Europeană, un pas pe care toţi l-am aşteptat, toată lumea se aştepta să fie extraordinar. Toată lumea era nerăbdătoare să creăm infrastructura, să ne conectăm cu Vestul. Apoi am realizat că am neglijat un aspect important, care lipseşte: o cooperare mai apropiată între ţările noastre (din Iniţiativa celor 3 Mări – n. red.)”, a spus, în cadrul evenimentului, Paweł Jabłoński, adjunct al ministrului de externe al Poloniei.

Iniţiativa celor Trei Mări este o platformă politică prin care 12 state cu ieşire la Marea Neagră Marea Adriatică şi Marea Baltică care are scop creştere cooperării, inclusiv în plan economic, celor 12 state membre. Printre obiective se află şi crearea de infrastructură energetică, de transport şi digitală pentru interconectarea celor 12 state membre: Austria, Bulgaria, Croaţia, Cehia, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Polonia, România, Slovacia şi Slovenia.

PIB-ul celor 12 ţări din I3M înseamnă peste 1.200 de mld. de euro, o populaţie de 12 mil. de oameni şi o suprafaţă de 1,2 mil. de kilometri pătraţi. Decalajul de infrastructură între ECE şi Vestul Europei rămâne important, iar estimarea privind nivelul de investiţii este între 500 şi 1.000 de mld. de dolari.

„Într-adevăr, vorbim despre soluţionarea unui decalaj în infrastructură care va necesita între 500 miliarde şi 1.000 de miliarde de dolari pentru a depăşi decalajul dintre infrastructura din Europa Centrală şi de Est şi cea din Vest”, a spus, în cadrul evenimentului, Ian J. Brzezinski, fost adjunct al secretarului Apărării pentru Europa şi NATO din SUA.

De unde se vor finanţa aceste investiţii?

Brzezinski este de părere că este mai greu pentru state să atragă singure aceste investiţii, iar I3M poate ajuta în acest sens: „Acţionând singur în Europa Centrală este adesea mai dificil de a atrage niveluri ridicate de investiţii. Dar astăzi, prin combinarea eforturilor prin Iniţiativa celor Trei Mări, se generează o masă critică şi un set de oportunităţi care nu pot fi ignorate de piaţă.”

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO