Business Internaţional

Europa: stabilizarea unor activităţi la niveluri sub cele normale sugerează că rănile provocate de pandemie se vor vindeca greu. Indicatorii privind industria şi comerţul, care au înregistrat o îmbunătăţire în mai şi iunie, sunt cu mult sub cei ai unor activităţi normale

Christine Lagarde, preşedinta Băncii Centrale Europene: Nesiguranţa excepţional de ridicată va continua să apese asupra cheltuielilor consumatorilor şi investiţiilor companiilor.

Christine Lagarde, preşedinta Băncii Centrale Europene: Nesiguranţa excepţional de ridicată va continua să apese asupra cheltuielilor consumatorilor şi investiţiilor companiilor.

Autor: Catalina Apostoiu

21.07.2020, 22:56 253

Părţi ale economiei europene cel mai dur lovite de pandemie dau semne de redresare, însă alte domenii de activitate care au început să-şi revină mai devreme s-au stabilizat, ceea ce sugerează că impactul pandemiei va fi de mai lungă durată decât speraseră unii economişti, scrie Financial Times.

Turismul, o parte vitală a economiilor ţărilor sud-euro­pene, îşi revine de la niveluri foarte scăzute, relevă indicatori high-frequency. Aceştia sunt mai la zi decât indicatorii economici oficiali, deşi sunt de asemenea experimentali, iar măsura în care reflectă tendinţele ulterioare variază.

Totuşi, indicatorii privind industria şi comerţul, care au înregistrat o îmbunătăţire în mai şi iunie, se stabilizează la niveluri cu mult sub cele ale activităţii normale şi nu există niciun semn de redresare a pieţei muncii.

Christine Lagarde, preşedinta Băncii Centrale Europene, avertiza săptămâna trecută cu privire la riscurile aflate în faţa economiei europene. Potrivit acesteia, „nesiguranţa excepţional de ridicată“ va continua să apese asupra cheltuielilor consumatorilor şi investiţiilor companiilor.

Carsten Brzeski, economist ING, arată că „în cazul ţărilor care au eliminate primele restricţiile şi au ieşit mai devreme din criză, primele semne de stabilizare a activităţii au apărut deja“.

Andrew Kenningham, economist şef pe Europa în cadrul Capital Economics, notează că datele sugerează faptul că „măsurile de carantină nu au avut un impact negativ la fel de puternic ca în cazul altor mari economii din zna euro, dar redresarea de acolo este mai lentă şi a slăbit probabil recent“.

Chris Hare, economist la HSBC, remarcă „riscul slăbirii revenirii consumului pe măsură ce schemele guvernamentale de susţinere a locurilor de muncă vor fi restrânse din toamnă“, deşi acesta adaugă că „unele din datele recente, în special pe partea de consum“, sunt încurajatoare.

Însă Barbara Araujo, economist în cadrul agenţiei de rating Moodyís, arată că scăderea exporturilor „va restrânge redresarea“ în ţări dependente de comerţ cum este Germania, iar industria de turism va continua să întâmpine probleme.

Maddalena Martini, economist la Oxford Economics, avertizează că „limitele legate de cererea globală şi problemele apărute la nivelul lanţurilor de aprovizionare vor afecta în continuare creşterea economică“.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO