Business Internaţional

Europa ramane destinatia preferata de investitorii straini

15.07.2005, 20:02 16

Europa de Vest ramane cea mai atractiva destinatie pentru 63% dintre investitorii straini, in timp ce Europa Centrala si de Est concureaza cu China, ca locatie cu costuri de productie reduse, conform celui mai recent studiu al companiei de servicii financiare Ernst & Young.

Ernst & Young realizeaza anual un studiu despre atractivitatea tarilor europene, iar rezultatele acestui studiu arata ca Europa de Vest continua sa atraga cea mai mare parte a investitiilor straine din continentul european, in ciuda unei scaderi usoare a popularitatii acestei zone a Europei. Europa de Vest a atras 63% din investitiile straine la nivel global, beneficiind de un avans de 55 de procente fata de cele atrase de Europa de Est.

Conform cercetarii realizate de Ernst & Young, Europa continua sa ocupe o pozitie fruntasa in ceea ce priveste atragerea investitiilor straine, rezistand in fata competitorilor sai: SUA si China.

In studiu se arata ca 31% din investitiile straine europene s-au indreptat catre Europa Centrala si de Est, mai mult decat au atras Franta, Germania, Spania si Belgia impreuna.

Suprematia Germaniei, Frantei si Marii Britanii in randul investitiilor pe continentul european este amenintata de catre Polonia si Ungaria, acestea avand avantajul unor costuri ale muncii mult mai reduse.

Din punct de vedere al crearii de noi locuri de munca prin investitii straine directe, a crescut ponderea tarilor din Europa de Est, sase dintre acestea aflandu-se in top 10. Primele trei locuri sunt ocupate de Marea Britanie, Polonia si Franta.

Cele mai dinamice sectoare economice din Europa, in ceea ce priveste atragerea de investitii straine sunt industria constructoare de automobile cu 11,6% si hi-tech cu 10,9%.

Cei de la Ernst & Young considera ca Europa Centrala si de Est reprezinta o alternativa viabila pentru China in industria constructoare de masini, bunuri de consum si industria grea.

"Europa a ramas cea mai atractiva destinatie pentru investitiile straine datorita flexibilitatii si diversitatii pietelor din aceasta regiune. Nivelul inalt de pregatire al fortei de munca este principalul atu al tarilor din Europa de Vest, dar in ultimii cinci ani, economiile din Europa de Est au fost transformate din ateliere de productie cu forta de munca ieftina in piete cu un imens potential economic", a spus James Turley, CEO la Ernst & Young.

"Acelasi fenomen este prezent si in China, Rusia, India si Brazilia - tari, care in urmatorii cinci ani, isi vor creste gradul de inovare si vor fi o provocare pentru pietele dezvoltate", a precizat Turley, referin-

du-se la viitorul investitiilor straine directe la nivel global.

Studiul anual despre atractivitatea tarilor europene, realizat de Ernst & Young evalueaza pozitia Europei si a dezvoltarii europene atat in cadrul continentului european, dar si in relatie cu celelalte centre economice din lume.

Acest studiu se bazeaza pe opiniile a peste 650 de directori seniori la companii internationale, in perioada martie-aprilie 2005.

Cercetarea a fost realizata de compania de cercetari de piata CSA, cu ajutorul Ernst & Young, care a pus la dispozitie baza sa de date, creata in 1997 pentru monitorizarea investitiilor straine in Europa.

lavinia.marin@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO