Business Internaţional

Europa priveşte neputincioasă la comedia alegerilor din Italia, unde jocul unui blogger, al unui profesor şi al unui miliardar ar putea readuce criza

Europa priveşte neputincioasă la comedia alegerilor din Italia, unde jocul unui blogger, al unui profesor şi al unui miliardar ar putea readuce criza

Silvio Berlusconi promite în schimbul voturilor că va scoate din propriul buzunar patru miliarde euro pentru rambursarea unor taxe. AFP/Mediafax Foto

Autor: Bogdan Cojocaru

25.02.2013, 00:04 2825

Atenţia lumii politice şi financiare din Europa este îndreptată astăzi spre alegerile parlamentare din Italia, un potenţial focar de criză în care fostul premier Silvio Berlusconi promite în schimbul voturilor că va scoate din propriul buzunar patru miliarde euro pentru rambursarea unor taxe.

"Voi scoate patru miliarde de euro din averea mea pentru a o da ita­lienilor", a afirmat Berlusconi, un controversat om de afaceri implicat în multiple scandaluri de corupţie, fraudă şi de natură sexuală.

El speră să atragă voturile celor 47 de milioane de alegători italieni pentru coaliţia sa de centru dreapta pro­miţând rambursarea veniturilor dintr-un impozit controversat pe prima locuinţă.

Alegerile au început ieri şi continuă astăzi, iar primele rezultate oficiale vor fi aflate probabil marţi. Sentimentul general printre alegători este însă unul de furie şi dezorientare.

Italienii se simt frustraţi deoarece taxele cresc, dar "viaţa economică şi socială nu se îmbunătăţeşte" şi sunt furioşi doarece candidaţii nu s-au ocupat de "problemele concrete" în timpul campaniei, concentrându-se în schimb pe "lucruri inutile şi absurde", a afirmat Nicola Piepoli, managerul unei firme de cercetare a pieţei, scrie The New York Times.

"Însă mulţi italieni speră ca lu­crurile să se schimbe", a explicat el spri­jinul tot mai mare pe care-l primesc po­liticieni populişti precum comedianul şi cel mai cunoscut blogger italian Beppe Grillo, pentru formaţiunea sa Mişcarea de Cinci Stele, fostul procuror Antonio Ingroia, care conduce Re­voluţia Civilă, şi jurnalistul Oscar Giannio, pentru Actul pentru Stoparea Declinului.

Partidul Democrat condus de Pier Luigi Bersani, un fost ministru al industriei, va ocupa probabil primul loc în alegeri, dar nu va câştiga suficiente locuri în parlament pentru a guverna de unul singur. Un aliat ar putea fi mişcarea centristă care-l sprijină pe premierul Mario Monti, dar chiar şi aşa nu se vor obţine suficiente locuri în Senat din cauza legii electorale, care alocă locurile în baza rezultatelor regionale. Lombardia şi Sicilia, unde sondajele sugerează că dreapta este puternică, sunt cruciale. În ultimul an Bersani, un fost comunist, a sprijinit agenda reformistă a lui Monti, deşi uneori cu ezitări.

Investitorii şi analiştii sunt îngri­joraţi de instabilitatea care ar putea rezulta în absenţa unui guvern puternic.

În cele 15 luni în funcţie, guvernul tehnocrat al lui Monti a introdus o serie de reforme pe care predecesorul său, Berlusconi, le-a evitat, însă nu a reuşit să scoată economia din cea mai lungă recesiune din ultimii 20 de ani.

"Nu este nimeni pentru care să votez, iar dacă m-aş duce la urnă, l-aş alege pe cel mai puţin prost dintre candidaţi. De aceea prefer să nu votez. Niciodată nu a fost atât de rău", a afirmat Concetta Rossi, angajat al unei agenţii de recrutare.

Potrivit ultimelor sondaje dispo­nibile, Partidul Democrat (PD) al lui Bersani porneşte de pe prima poziţie cu aproape 34% din intenţiile de vot, fiind urmat de către PdL-ul lui Berlusconi (30%). Fostul actor de comedie şi Mişcarea sa Cinci Stele (M5S) sunt creditaţi cu 17%, iar Il Professore (Monti) cu 10-12%, scrie AFP.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO