Business Internaţional

Europa lucreaza la doua gazoducte care sa o scape de Rusia

25.06.2009, 16:38 44

Doua proiecte mai mici care vizeaza construirea unor conducte de gaz alternative la ruta propusa prin planul Nabucco ar putea oferi in scurt timp o solutie viabila care sa reduca dependenta Europei de gazele naturale rusesti, scrie The Wall Street Journal.

Insa doar unul dintre proiecte are sanse sa fie pus in aplicare, avand in vedere ca cele doua se afla in competitie pentru aceeasi cantitate de gaze naturale livrata catre statele europene.
In cautarea unei solutii pentru gazele rusesti, Comisia Europeana a sustinut o lunga perioada de timp proiectul Nabucco, o conducta de gaze cu o lungime de 3.300 de kilometri, a carei constructie ar fi ridicat costuri de 7,9 miliarde de euro, aducand insa gazele naturale chiar in Europa Centrala, regiunea cu cea mai mare cerere.
Potrivit analistilor insa, proiectul ar putea fi finalizat in cel putin zece ani, mai ales ca Nabucco este proiectata sa transporte o cantitate uriasa de gaze naturale, de aproximativ 31 de miliarde de metri cubi/an.
Consumul total de gaze naturale al statelor-membre UE se ridica la 500 de miliarde de metri cubi/an, potrivit datelor oferite de Eurogas, o asociatie a companiilor din industrie.
In timp ce negocierile privind proiectul Nabucco continua, alte doua proiecte mai mici ar putea fi puse in aplicare in urmatorii cinci ani. Producatorul norvegian de gaze naturale si petrol StatoilHydro si compania elvetiana Elektrizitats-Gesellschaft Laufenburg (EGL), specializata in productia de energie, au creat un consortiu pentru a construi Conducta Trans-Adriatica de gaze naturale - cunoscuta ca TAP - care ar urma sa se intinda pe o lungime de 520 de kilometri.
TAP a fost proiectata sa transporte anual 10 miliarde de metri cubi de gaze naturale, insa s-ar putea extinde la 20 de miliarde de metri cubi, urmand sa aduca gaze din Azerbaidjan si partial din Iran catre Italia. Conducta va incepe in Grecia si va trece prin Albania inainte de a traversa Marea Adriatica - cea mai scurta ruta posibila si cu cele mai putine portiuni aflate in apropierea coastei.
Celalalt proiect rival este cunoscut ca ITGI, Ruta de interconectare Turcia-Grecia-Italia, si a fost creat de furnizorul italian de utilitati Edison, in colaborare cu compania greceasca DEPA, care monopolizeaza piata de gaze naturale din Grecia. ITGI ar putea sa transporte pana la 10 miliarde de metri cubi de gaze naturale/an spre sudul Italiei, pe o ruta putin mai lunga care va ocoli Albania.
Proiectul TAP nu a fost pana acum mediatizat, insa multi experti considera ca are un potential semnificativ si ca ar putea oferi o solutie viabila pentru transporturile de gaze naturale catre Europa.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO