Business Internaţional

Europa iese încet la lumină, însă un optimism prudent predomină. Indicatorii high-frequency arată că economia zonei euro a început să se redreseze de pe urma pandemiei, aceştia sugerând că regiunea va înregistra o revenire solidă în trimestrul doi după recesiunea sub formă de W

Europa iese încet la lumină, însă un optimism prudent...

Autor: Catalina Apostoiu

19.05.2021, 23:36 145

Europa se trezeşte la viaţă după pandemie, cu cafenelele din Paris, comercianţii de îngheţată din Roma şi berăriile din Bavaria redeschi­zându-se, un test major pentru recuperarea regiunii, atât din punct de vedere sanitar, cât şi economic, scrie Bloomberg.

Autorităţile de pe întreg conti­nentul relaxează restricţiile odată cu scăderea ratelor de îmbolnăvire şi creşterea celor de vaccinare.

În pofida exuberanţei, atmosfera este dominată de un optimism prudent.

Miza este una uriaşă. După un început lent al campaniilor de vaccinare, Europa rămâne în urma Marii Britanii şi Americii la capitolul redeschidere. Politic, liderii continen­tului trebuie să ajungă la un echilibru între revitalizarea economiei şi protejarea sănătăţii publice.

Un optimism prudent predo­mină. Măsurile de lockdown au în­cetinit răspândirea virusului considerabil, iar vaccinările accele­rează. Însă cu ameninţarea unor noi tulpini precum cea din India, riscurile persistă.

Indicatorii high-frequency arată că economia zonei euro a început să se redreseze de pe urma pandemiei, aceştia sugerând că regiunea va înregistra o revenire solidă în tri­mestrul doi după recesiunea sub formă de W, notează Financial Times. Angel Talavera, economist la Oxford Economics, arată că „recuperarea zonei euro a început deja, judecând după mai mulţi indicatori high-frequency“. Acesta se aşteaptă ca PIB-ul zonei să avanseze cu 1,5% trimestrial în T2.

Totuşi, performanţa dincolo de T2 stă în continuare sub semnul întrebării. Silvia Ardagna, economist la Barclays, avertizează cu privire la gradul ridicat de nesiguranţă legat de noile tulpini şi o „decelerare majoră“ a creşterii după faza de redresare, când stimulentele guvernamentale vor fi restrânse.

La rândul său, Martin Brudermuller, preşedinte al BASF, arată că în pofida promisiunii unei reveniri rapide, „nu ar trebui să subestimăm riscurile. Pandemia va avea implicaţii complexe pentru activitatea companiilor şi comportamentul consumatorilor pe termen lung“.

Întreaga lume rămâne sub semnul nesiguranţei şi riscurilor. Fostul secretar general al ONY Ban Ki-moon a avertizat recent în legătură cu multiplele dezastre pe care lumea le are în prezent în faţă, acestea fiind accentuate de pandemie, potrivit CNBC.

Ban a făcut apel la liderii mondiali să-şi crească ambiţiile pentru a evita eşecuri în legătură cu o întreagă gamă de probleme, inclusiv cele legate de schimbările climatice şi deficitul de apă.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO