Business Internaţional

În Europa de Est, dobânzile n-au unde să se ducă decât în sus. Băncile centrale sunt copleşite de lupta cu inflaţia. Economist: Companiile încearcă să transfere costurile mai mari cel puţin parţial la consumatori, ceea ce va însemna şi mai multă inflaţie

Un sondaj efectuat în decembrie de institutul GKI din Ungaria a găsit că firmele mici şi mijlocii se aşteaptă la o creştere a costurilor de 15% anul acesta, în parte ca urmare a majorării cu 20% a salariului minim pe economie înainte de alegerile generale.

Un sondaj efectuat în decembrie de institutul GKI din Ungaria a găsit că firmele mici şi mijlocii se aşteaptă la o creştere a costurilor de 15% anul acesta, în parte ca urmare a majorării cu 20% a salariului minim pe economie înainte de alegerile generale.

Autor: Bogdan Cojocaru

30.01.2022, 13:08 5576

După o jumătate de an de scumpiri accelerate de tot felul, lupta cu inflaţia continuă să facă surprize băncilor centrale est-europene.

Lună de lună Ungaria a încercat să taie picioarele preţurilor cu majorări de dobânzi şi cu toate acestea atacurile inflaţioniste întrec aşteptările. Guvernatorul băncii centrale cere folosirea bombei atomice - austeritate, ceva ce nimeni în Europa nici măcar nu îndrăzneşte să rostească. Nu încă.

În Polonia, şeful băncii centrale s-a transformat din pacifist în cel mai radical luptător contra inflaţiei. Preţurile sunt în continuă creştere, deşi guvernul a folosit două scuturi contra lor, şi au început, probabil, să erodeze consumul.

Energie scumpă, transport internaţional mai scump şi greoi, penurii de tot felul, costuri de producţie mai mari, costuri cu forţa de muncă mai mari. Toate acestea se revarsă acum în preţurile de consum pe tot continentul european. Însă în Europa de Est inflaţia este mai puternică deoarece aici revenirea economică are la bază consumul, iar piaţa muncii duce lipsă de resurse, după cum scrie Reuters.

Cum rezistă companiile la costurile mai mari luna aceasta şi în următoarea perioadă, cât de mult din aceste costuri va fi transpus în majorări de preţuri pentru consumator vor ajuta la localizarea punctului de vârf al inflaţiei. Iar în funcţie de acest lucru, băncile centrale îşi ajustează politica monetară.

Banca naţională a Ungariei este la a opta lună de creşteri de dobânzi. Ieri a livrat o şarjă peste aşteptări. Şeful băncii centrale poloneze, care mult timp a refuzat să acţioneze contra inflaţiei, asigurând că aceasta este sub control, spune că dobânzile din cea mai mare economie est-europeană ar trebui să fie mai sus decât sunt acum, peste nivelul aşteptat de pieţe. Analiştii cred că există un risc în creştere ca inflaţia să fie mai puternică decât s-au aşteptat unii. „Companiile încearcă să transfere costurile mai mari cel puţin parţial la consumatori, ceea ce va însemna şi mai multă inflaţie“, spune Michal Brozka, economist la Komercni Banka din Praga.

În Ungaria, rata de inflaţie a rămas în decembrie la recordul ultimilor 14 ani, de 7,4%. Banca centrală se aştepta ca scumpirile să încetinească, ca inflaţia să fi atins deja vârful.

În mai toată Europa preţurile cresc mai ales din cauza scumpirii energiei. Guvernul ungar, însă, se laudă că ungurii au cea mai ieftină energie din Europa. Companiile nu au aceste privilegii. Dar inflaţia de bază, care nu ia în calcul elementele volatile precum alimentele şi energia, a sărit la cel mai ridicat nivel din ultimii 20 de ani, în condiţiile în care cheltuielile electorale au ajutat la stimularea cererii.

Un sondaj efectuat în decembrie de institutul GKI din Ungaria a găsit că firmele mici şi mijlocii se aşteaptă la o creştere a costurilor de 15% anul acesta, în parte ca urmare a majorării cu 20% a salariului minim pe economie înainte de alegerile generale de pe 3 aprilie.

În Cehia, una din cinci firme crede că va urca preţurile cu cel puţin 10%. Aproape 40% de companii văd scumpiri de 5-10%. Producătorul de lactate Madeta şi-a majorat deja preţurile cu 10% luna aceasta. Analiştii de la Capital Economics au spus că inflaţia din Ungaria, Polonia şi Cehia va rămâne ridicată sau se va întoarce spre nivelurile ţintite de băncile centrale mai lent decât s-a crezut. Banca centrală a Poloniei se luptă cu o inflaţie de 8,6%, printre cele mai puternice din UE, iar din octombrie a ridicat dobânda cu 215 puncte de bază, la 2,25%.

Creşterile s-au produs în salturi mai mari decât cele făcute de banca naţională a Ungariei deoarece în Polonia şeful băncii centrale Adam Glapinski a insistat mult timp că preţurile nu vor scăpa de sub control şi că preferă să protejeze creşterea economică. Grzegorz Maliszewski, economist şef la Bank Millennium din Varşovia, aprecia în urmă cu câteva zile că firmele pot continua să transmită consumatorilor costurile de producţie mai mari atât timp cât cererea de consum rămâne puternică.

Însă cele mai recente date arată că vânzările de retail din Polonia au crescut cu 8% în decembrie, în ritm anualizat. Este o viteză mult mai mică decât cea atinsă în luna anterioară şi sub aşteptările analiştilor. Unii din ei cred că acesta este un semn că inflaţia începe să erodeze tocmai consumul sau că gospodăriile amână cheltuielile după un noiembrie în care nu s-au uitat la bani.

Banca centrală este aşteptată ca în februarie să majoreze dobânda de politică monetară pentru a cincea lună consecutivă. Glapinski a promis intervenţii mai agresive, declarând că el crede că „banca centrală ar trebui să urce dobânzile mai mult decât prezic pieţele“. În decembrie, acesta aprecia că doânda principală ar putea ajunge la 3% sau chiar la 4%, dar în alte comentării, mai recente, a sugerat că acest nivel s-ar putea să nu fie suficient. Glapinski este un aliat al partidului de guvernământ, dar, scrie Bloomberg, loialitatea sa s-ar putea izbi de zidul realităţii economice. O parte din specialiştii săi au avertizat că dobânzile trebuie urcate şi mai mult.

În Ungaria, şeful băncii centrale, Gyorgy Matolcsy, s-a distanţat de politicile guvernului, deşi mulţi ani le-a susţinut, spunând acum că inflaţia poate fi domolită doar dacă bugetul este readus la echilibru, iar guvernul se concentrează mai mult pe îmbunătăţirea competitivităţii.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO