Business Internaţional

Europa în două viteze: Germania este singura ţară din zona euro care a raportat creşteri economice solide în luna septembrie, în timp ce restul regiunii continuă să sufere din cauza scăderilor înregistrate de servicii

Europa în două viteze: Germania este singura ţară din...

Autor: Eduard Ivanovici

05.10.2020, 13:11 239

Germania este singura ţară din zona euro care a raportat creşteri economice semnificative în luna septembrie, în timp ce restul regiunii suferă în urma declinului înregistrat de servicii, transmite Bloomberg.

În timp ce creşterile oferite de comerţ la nivel global continuă să susţină Germania, cu o economie concentrată pe exporturi, ţările din sudul continentului se bazează masiv pe turism şi ospitalitate, sectoare lovite din plin de criză, în special în regiunile unde numărul infecţiilor creşte constant.

De-a lungul continentului, guvernele avertizează împotriva călătoriilor nenecesare şi impun noi restricţii asupra restaurantelor şi barurilor. Indicatorul PMI (Purchasing Managers’ Index) al IHS Markit – care măsoară producţia şi serviciile – a ajuns la 50,1, în condiţiile în care un rezultat sub 50 indică o contracţie economică. Este cel mai slab bilanţ din ultimele trei luni.

„În mod evident, au crescut şansele unei noi scăderi economice în T4. Vom depinde în mare parte de felul în care va fi controlat al doilea val de infecţii şi de modul în care vor fi ridicate măsurile de distanţare”, spune Chris Williamson, economist în cadrul IHS Markit.

Serviciile spaniole au suferit cea mai mare scădere din regiune, ajungând astfel la pragul de 42,4, în timp ce Germania este singura ţară care a reuşit să înregistreze creşteri. PIB-ul spaniol a scăzut în T2 cu 17,8%, cel mai grav declin de când au început să fie raportate rezultatele trimestriale, adică din 1970.

Oficialii Băncii Centrale Europene şi-au exprimat grijile în ultimul timp vis-a-vis de starea actuală a economiilor europene, unii dintre ei sugerând că ar trebui lansate noi serii de stimulente financiare.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO