Business Internaţional

Europa de Est rămâne o prioritate de top pentru UniCredit

Europa de Est rămâne o prioritate de top pentru UniCredit

Autor: Gabriel Razi

28.10.2010, 23:53 35

Federico Ghizzoni, cel care a preluat de curând funcţia dedirector executiv al băncii, arată astfel că nu cedează presiunilorfăcute de unii acţionari italieni care doresc ca banca să sefocuseze pe operaţiunile de retail din Italia.

"Operaţiunile din Europa Centrală şi de Est reprezintă unadintre principalele priorităţi ale grupului. Dorim să creşteminfluxul de capital dedicat acestei regiuni", a declaratGhizzoni.

El este familiar cu mediul bancar din Europa de Est, dar şi cupiaţa românească, ocupând un loc în Consiliul de Supraveghere alUniCredit Ţiriac Bank. Contactul apropiat cu pieţele emergente dinEuropa a fost realizat şi prin poziţia de vice-preşedinteresponsabil cu operaţiunile din această regiune.

Noul CEO a promovat, în trecut, o politică mai agresivă aUniCredit pe piaţa din România prin accelerarea creditării.

Strategia de dezvoltare a noii echipe de conducere a UniCreditinclude pieţele emergente din Europa, dar şi Rusia sau Turcia capieţe unde operaţiunile de retail şi de investiţii bancare vor fiaccelerate.

Şeful UniCredit a refuzat totuşi să dezvăluie ce sume vor fidedicate operaţiunilor de investment banking, adăugând că un raportamănunţit privind strategia din următoarea perioadă va fi emis laînceputul anului viitor.

Dezvoltarea în Est nu este pe gustul acţionarilor italieni

Acţionarii italieni ai băncii au criticat politica fostului CEOAlessandro Profumo privind strategia de dezvoltare în EuropaCentrală şi de Est, cât şi intrarea în acţionariat a unorinvestitori libieni.

Înlocuirea directorului executiv a adus un val de schimbări lavârful grupului bancar italian. Fostul director adjunct RobertoNicastro a fost delegat de noua conducere să coordonezeoperaţiunile de retail. Sergio Ermotti, directorul diviziei deinvestiţii şi operaţiuni corporate, urmează să părăsească UniCreditdupă ce nu a reuşit să obţină postul de manager general.

Surse apropiate băncii declară că o astfel de mutare ar puteaîndepărta banca de zona operaţiunilor de investiţii bancare şi desectorul corporatist, însă, UniCredit a dezminţit prompt acestzvon.

De asemenea, se aşteaptă ca preşedintele Consiliului deAdministraţie, Dieter Rampl, apropiat a lui Ermotti, să părăseascăla rândul lui banca italiană.

A suferit din cauza expunerii în Est

Acţiunile UniCredit, una dintre cele mai mari bănci din Europa,şi-au pierdut 80% din valoare în perioada septembrie 2008 - martie2009 din cauza faptului că investitorii s-au grăbit să îşi retragăcapitalul de pe pieţele europene emergente.

Temerile investitorilor s-au legat de costurile crescute pentrufinanţarea deficitelor de cont curent din regiune, în contextulcrizei creditelor. Faptul că multe ţări din regiune au depăşitrecesiunea este un atu pentru planurile lui Ghizzoni. UniCrediteste cel mai mare creditor din Europa de Est după numărul defiliale, de clienţi şi după valoarea depozitelor.

Frederico Ghizzoni a subliniat că nu intenţionează să efectuezeo nouă majorare de capital după ce ultima decizie în acest sens apermis instituţiilor de stat libiene să ajungă să deţină 7,6% dinbancă.

În România

  • Grupul UniCredit avea active de 23,5 mld. lei (5,4 mld. euro)în România la jumătatea acestui an, în primele şase luni obţinândun profit consolidat de 137 mil. lei (33 mil. euro).
  • Doar banca, UniCredit Ţiriac, avea active de 20,5 mld. lei (4,7mld. euro) la sfârşitul lui iunie, în creştere cu 5% faţă deaceeaşi perioadă a anului trecut.
  • Banca avea un sold al creditelor acordate de 13,4 mld. lei (3,1mld. euro) la sfârşitul lui iunie, înregistrând o creştere cu 11%în primul semestru.
  • Depozitele atrase de la clienţi ajungeau la 9,4 mld. lei (2,15mld. euro) la jumătatea anului, cu 10% mai mult decât în decembrie2009.
  • UniCredit Ţiriac a obţinut un profit de 148 mil. lei (36 mil.euro) în primul semestru din 2010, în scădere cu 18% faţă deaceeaşi perioadă din 2009.

Fostul CEO a căzut victimă unui războiintern

Alessandro Profumo, fostul director executiv al UniCredit, afost nevoit să părăsească banca din cauza unui conflict cuConsiliul de Administratie. Fostul director era la momentulrespectiv cel mai longeviv executiv din domeniul bancar din Europaconducând UniCredit încă din 1997.

Cu toate că era susţinut de o parte a conducerii bănciiitaliene, presiunile politice au fost decisive în înlăturarea luiProfumo. La baza rupturii dintre Profumo şi Consiliul deAdministraţie a stat participaţia de 7,6% deţinută de acţionariilibieni. Politica relaxată faţă de autorităţile de la Tripoli şifaptul că nu i-a înştiinţat pe ceilalţi directori de miscărileacestora, au iritat grupurile de acţionari cu legături strânse înmediul politic din Italia.

Plecarea CEO-ului cu trei ani înainte de încheierea mandatuluisău îi permite lui Profumo să aibă acces la un pachet compensatoriude 40 de milioane de euro.

Suma primită de Profumo este cea mai mare despăgubire acordatăunui director dintr-o bancă de dimensiuni similare cuUniCredit.

Banca susţine însă că suma este justificată de devotamentularătat de Alessandro Profumo în cei 15 ani în care s-a aflat laconducerea instituţiei bancare şi vine ca o recunoştinţă pentrustrategia sa, politica de modernizare şi dezvoltarea celei mai marireţele naţionale de filiale locale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels


AFACERI DE LA ZERO