Business Internaţional

Europa: companii riscante şi puternic îndatorate se împrumută şi mai mult

Europa: companii riscante şi puternic îndatorate se...

Autor: Catalina Apostoiu

07.02.2019, 00:04 199

Tensiunile sunt în creştere pe piaţa europeană a creditelor cu risc ridicat, unde companiile deja adânc îndatorate vin pentru a se împrumuta şi mai mult, scrie Financial Times.

Această categorie de active a fost impulsionată de un val de noi fonduri în ultimii ani, mare parte din acestea ajungând să fie investite în structuri „CLO“.

Aceste fonduri au venit însă pe speza unor protecţii pentru investitori considerate cândva drept sacre. Iar unii se tem că piaţa europeană tradiţional conservatoare capătă trăsături necunoscute chiar şi pe Wall Street, cum ar fi restricţii cu privire la tipul de fonduri către care investitorii îşi pot vinde creditele. Creditele „covenant-lite“, care nu au incluse protecţii tradiţionale pentru investitori, sunt în creş­tere constantă. În timp ce în SUA acest tip de credite era unul comun la vârful ultimului ciclu de credit, în Europa acesta era practic inexistent. Anul trecut însă, 88% din creditele cu risc ridicat din Europa erau de tip „covenant-lite“.

Un bancher spune că situaţia este complicată de numărul mai mare de bănci care concurează pentru a intermedia tran­zac­ţii de tip LBO în Europa. Aceasta permite firmelor de pri­vate equity, care emit aceste credite mai riscante pentru a-şi finanţa preluările de companii, să pună presiune pe condiţii.

Autorităţile nu au făcut mare lucru pentru a tempera apetitul pentru intermedierea celor mai riscante dintre tranzacţii. Mai mult, în timp ce documentele europene de creditare sunt în continuare guvernate de legislaţia engleză, termenii de la baza multor credite sunt acum preluaţi din documente redactate în legislaţia newyorkeză, iar aceşti termeni nu sunt testaţi în Europa în eventualitatea unui alt val de restructurări.

“Un mare semn de întrebare este cum vor fi interpretate aceste documente în criza următoare“, spune Richard Hodgson, partener la Linklaters.

Un alt risc însemnat este că piaţa europeană a creditelor nu se poate compara cu Wall Street-ul din punct de vedere al standardelor de trading şi lichiditate.

De asemenea, firmele de private equity din Europa tind să impună restricţii mai stricte cu privire la fondurile către care investitorii îşi pot vinde creditele, furnizând aşa-numite ìliste albeî cu firme acceptabile.

Un bancher descrie utilizarea de către firmele de private equity de liste albe drept “o formă de şantaj“ pe care investitorii de pe piaţa europeană au învăţat s-o “raţionalizezeî. ìInvestitorii trăiesc în teamă“. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO