Business Internaţional

Europa caută soluţii în faţa incendiilor devastatoare: acţiunile umane se află în spatele vastei majorităţi a focarelor

Europa caută soluţii în faţa incendiilor...

Autor: Catalina Apostoiu

24.08.2021, 00:05 181

Pentru că regiunea mediteraneană este răvăşită de incendii masive, de o amploare fără precedent, mulţi s-au întrebat dacă astfel de dezastre sunt o parte de neevitat a fenomenului încălzirii globale sau dacă soluţii pot fi găsite pentru inversarea trendului, scrie Financial Times.

Tom Smith, profesor la London School of Economics, arată că schim­bările climatice joacă fără îndoială un rol în fiecare incendiu devastator de pe planetă în acest moment.

Şi totuşi, deşi aceste schimbări joacă un rol de netăgăduit în proli­ferarea şi amploarea incendiilor, la fel se întâmplă şi cu schimbările legate de modul în care trăiesc oamenii şi modul în care este folosit pământul.

Acţiunile umane se află la rândul lor în spatele vastei majorităţi a incendiilor din Europa. O mare parte din continent este teren fertil pentru incendii. În condiţiile în care populaţiile rurale s-au mutat la oraş în căutare de muncă, o parte din terenurile arabile au fost tran­sfor­mate în vegetaţie şi zone împădurite inflamabile.

Autorităţile europene din do­me­niu înregistraseră până pe 18 august peste 1.400 de incendii în acest an, cu mai mult de 600 peste media anuală recentă. Specialiştii în incendii spun că cele mai eficiente acţiuni de reducere a prevalenţei şi ferocităţii incendiilor vor fi de reducere a combustibililor care le alimentează printr-un management eficient al terenurilor, cât şi de îmbunătăţire a capacităţii de reacţie şi creştere a gradului de conştientizare în rândul publicului.

În condiţiile în care Grecia s-a confruntat cu vaste incendii în ultimele săptămâni, guvernul ţării a fost aspru criticat pentru eşecul în a se pregăti. „Pădurile greceşti au fost lăsate în voia sorţii ani la rând, devenind foarte dense şi prin urmare uşor de aprins“, arată Demetres Karavellas, CEO al WWF Grecia. Acesta adaugă că aproape nu există păduri în Grecia cu planuri clare de management, iar autorităţile forestiere sunt „inexistente“.

Spania, una dintre ţările din UE cu cea mai întinsă suprafaţă de teren împădurit, este considerată un success din punct de vedere al măsurilor preventive şi reacţiilor de urgenţă.

Pierre Carrega, profesor la Universitatea din Nice, spune că autorităţile franceze au implementat la rândul lor politici de reducere a riscurilor de incendii.

În alte părţi ale Europei, ecologiştii au reintrodus animale care să pască pe terenurile arabile abandonate pentru a evita creşterea vegetaţiei inflamabile.

Cathelijne Stood, profesor asistent la Universitatea Wageningen din Olanda, consideră că intervenţiile geografice trebuie duse mai departe. În peisajele rurale din regiunea mediteraneană, argumentează aceasta, guvernele trebuie să investească în drumuri, internet de mare viteză şi şcoli pentru a-i atrage pe oameni înapoi către terenurile rurale abandonate.

În timp ce oamenii pot ajuta la îmblânzirea peisajului, aceştia sunt responsabili pentru aproximativ 96% din incendiile devastatoare din regiune.

Carrega subliniază nevoia unei educaţii sporite privitoare la cauzele adesea accidentale ale incendiilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO