Business Internaţional

Europa se bucură de o pauză în criza energiei, însă provocările rămân şi ar putea fi şi mai mari în anii următori. Şefa Comisiei Europene Ursula von der Leyen: Ştim că suntem puternici împreună. Statele membre şi companiile de energie ar trebui să profite de această putere

Şefa Comisiei Europene Ursula von der Leyen: Ştim că suntem puternici împreună. Statele membre şi companiile de energie ar trebui să profite de această putere.

Şefa Comisiei Europene Ursula von der Leyen: Ştim că suntem puternici împreună. Statele membre şi companiile de energie ar trebui să profite de această putere.

Autor: Catalina Apostoiu

19.10.2022, 23:21 195

Când preţurile gazelor naturale europene au urcat în august la 342 euro pe MWh, aproape de un nivel record, puţini ar fi anticipat o scădere semnifica­tivă în momentul în care vremea începe să se răcească, scrie Bloomberg.

Totuşi, luna noiembrie este la mai puţin de două săptămâni distanţă, iar gazele se tran­zacţionează la aproape o treime din vârful din vară. Care sunt motivele?

Aprovizionarea, în primul rând. Depozi­tele de pe continent sunt în proporţie de peste 92% pline, peste media pe cinci ani, indică datele Gas Infrastructure Europe. Aceasta, graţie în mare parte nivelurilor record de gaze naturale lichefiate achiziţionate pentru a înlocui gazele ruseşti.

Temperaturile ajută de asemenea. Aces­tea este de aşteptat să fie mai ridicate decât de obicei în următoarele două săptămâni, po­trivit forecasterului Maxar Technologies. Europa ar putea evita un îngheţ sever în această iarnă, arată o altă estimare.

Între timp, guvernele se grăbesc să in­troducă măsuri de urgenţă pentru reducerea consumului în această iarnă. Germania a făcut un nou pas, prelungind temporar func­ţionarea celor trei centrale nucleare ale sale pentru a diminua presiunea asupra aprovizio­nării cu energie în lunile reci.

Comisia Europeană a prezentat în aceas­tă săptămână un nou set de măsuri de urgenţă în domeniul energiei. Aceasta a evitat însă propunerea unei pla­fo­nări ime­diate a preţurilor gazelor în condi­ţiile în care ţările UE au poziţii diver­gente cu privire la această idee, potrivit Reuters.

Propunerile care trebuie aprobate de statele membre UE reprezintă ultimul efort al blocului de a stăvili scum­pirea fără precedent a ener­giei şi vin înaintea unui summit al liderilor UE din Bruxelles de la sfâr­şitul acestei săptămâni.

Una dintre propunerile din pachetul de măsuri priveşte alocarea unor fonduri de 40 de mi­liarde de euro din ajutorul de dezvoltare re­gional neutilizat pentru susţinerea gospodă­rii­lor şi companiilor în faţa crizei energiei.

O altă propunere vizează lansarea de a­chiziţii comune de gaze la nivel de bloc pentru negocierea unor preţuri mai bune. Printre pro­puneri s-a numărat şi crearea unui indi­cator de referinţă pentru gazele naturale lichefiate.

Comisia vrea de asemenea să introducă o modalitate de diminuare a problemelor le­gate de aprovizionare cu „reguli de solidari­tate“ între statele membre, remarcând că statele au acces diferit la energie. Ţărilor ar urma să li se ceară să achiziţioneze împreună 15% din volumul de gaze necesar pentru atin­gerea ţintei UE de umplere a depozitelor de gaze la 90% până pe 1 noiembrie 2023. „Ştim că suntem pu­ter­nici împreună. Sta­tele mem­bre şi com­pa­niile de energie ar trebui să pro­fite de această pu­tere“, a declarat şefa Comisiei Europene Ursula von der Leyen.

Potrivit Comisiei, pa­chetul propus va „preîn­tâmpina creşteri puternice ale preţurilor şi acţiuni de manipulare, vor aduce un plus de transparenţă şi stabi­litate pe piaţă şi va asigura preţuri corecte şi fluxuri de gaze în situaţii de criză“.

Preşedintele Consiliului European Charles Michel a declarat că liderii UE vor discuta o serie de opţiuni de plafonare a preţurilor e­ner­giei în cadrul summitului din această săptămână, inclusiv pe cele nepropuse de Comisie, cum ar fi o schemă lansată local în această vară de Spania şi Portugalia pentru limitarea preţului gazelor folosite în producţia de energie.

Întărirea achiziţiilor comune de gaze în special este o „iniţiativă bună“, arată Simone Tagliapietra, de la Bruegel, pentru că cererea scăzute de gaze a chinezilor a ajutat în acest an Uniunea să cumpere mai multe gaze naturale lichefiate de pe pieţele globale, lucru care s-ar putea schimba în 2023, potrivit Politico.

Acesta este doar unul din riscurile care persistă în ceea ce priveşte posibila acutizare a crizei energetice din Europa.

Reactoarele nucleare ale Franţei, afectate de probleme tehnice şi greve, operează la aproximativ jumătate din capacitate, iar relansarea acestora a fost amânată, notează Bloomberg.

Mai apoi, regiunea este extrem de vulnerabilă la acţiuni de sabotaj, după cum o indică ceea ce s-a întâmplat recent cu reţeaua Nord Stream.

Setea Europei de GNL a generat de asemenea o penurie de nave transportatoare, împingând costurile transportului la niveluri fără precedent.

Autorităţile germane din domeniul energiei au avertizat că deşi depozitele de gaze sunt aproape pline, acestea sunt suficiente pentru acoperirea a doar două luni reci, iar ţara trebuie să monitorizeze capacitatea de reumplere a acestora pentru iarna viitoare.

Potrivit analiştilor ING, mai îngrijorătoare pentru Europa este iarna 2023-2024. Un avertisment similar a fost lansat recent de ministrul energiei din Qatar. Saad al-Kaabi a declarat că „anul viitor ar putea fi mult mai rău“ dacă iarna va fi aspră, potrivit Financial Times. Acesta a adăugat că criza energiei s-ar putea prelungi până la mijlocul deceniului dacă războiul din Ucraina va continua şi gazele nu vor începe să vină din nou din Rusia.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO