Business Internaţional

Europa se va afla în faţa unei creşteri masive a falimentelor şi creditelor neperformante. Comisia se aşteaptă ca economia europeană să-şi revină mai lent în acest an, în condiţiile în care criza sanitară continuă, perspectivele depinzând în mare măsură de o campanie de vaccinare până acum slabă

Europa se va afla în faţa unei creşteri masive a...

Autor: Catalina Apostoiu

12.02.2021, 00:06 242

Uniunea Europeană se va confrunta cu o creştere puternică a numărului de falimente şi credite neperformante odată ce redresarea economică postpandemie va începe să prindă contur, iar guvernele vor începe să-şi retragă schemele care ţin multe firme în viaţă, indică un document al UE citat de Reuters.

Nota Comisiei Europene pregătită pentru discuţiile miniştrilor de finanţe din zona euro de săptămâna viitoare arată că graţie măsurilor naţionale de susţinere a lichidităţii, în valoare de 2.300 mld. euro, guvernele din zona euro au reuşit până acum să stăvilească creşterea insolvenţelor.

În lipsa unui astfel de sprijin şi a unor credite noi din partea băncilor, aproape un sfert din companiile europene ar fi avut probleme de lichiditate până la finalul anului trecut din cauza pandemiei, se arată în notă.

„Odată ce măsurile fără precedent vor expira, un număr de companii ar putea intra în incapacitate de plată a obligaţiilor, ducând la o creştere a creditelor rele şi insolvenţelor“, potrivit notei.

Discuţiile miniştrilor de săptămâna viitoare se vor concentra asupra modalităţilor de gestionare a procesului de retragere a susţinerii de stat pe viitor şi de identificare, cu ajutorul investitorilor din sectorul privat, al companiilor care sunt viabile şi pot supravieţui.

„Susţinerea fiscală trebuie menţinută deocamdată, dar aceasta ar putea avea nevoie de o schimbare de formă, va trebui să existe o tranziţie graduală către o susţinere mai ţintită“, a declarat un oficial din zona euro implicat în pregătirile pentru reuniune.

Volumul creditelor neperformante este aşteptat să crească la nivel de bloc, deşi momentul şi magnitudinea acestei creşteri rămâne nesigură, se mai arată în nota Comisiei.

Comisia se aşteaptă ca economia europeană să-şi revină mai lent în acest an, în condiţiile în care criza sanitară continuă, perspectivele depinzând în mare măsură de o campanie de vaccinare până acum slabă, scrie Bloomberg.

Comisia şi-a redus estimarea de creştere pentru zona euro pe acest an la 3,8% de la 4,2%, arătând că proiecţiile depind „în mod crucial“ de începerea relaxării restricţiilor anti-coronavirus către sfârşitul celui de-al doilea trimestru. Acestea ar trebui să fie în mare parte ridicate până la finalul anului.

Dacă aceste predicţii rămân, iar numărul celor vaccinaţi va creşte, economia ar urma să revină la nivelul de dinaintea pandemiei la mijlocul anului viitor, mai devreme decât se estimase anterior. Totuşi, revenirea va fi inegală.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO