Business Internaţional

Euro va mari utilizarea banilor lichizi

27.11.2001, 00:00 11



Securitas, cel mai mare grup de servicii de securitate din lume, se asteapta anul viitor la o crestere a utilizarii banilor lichizi in Europa , deoarece calatorii vor renunta la tranzactiile cu carduri in favoarea proaspat emiselor bancnote si monede euro, relateaza Financial Times.

Santiago Galaz, seful diviziei de asigurare a transporturilor de bani a companiei suedeze, spune ca in prezent turistii folosesc cartile de credit in alte tari europene pentru a evita plata comisioanelor pentru schimbarea valutelor sau pentru retragerea de numerar.

"Euro va creste gradul de utilizare al numerarului in Europa", spune Galaz, evidentiind in mod special Spania.

"In vechea economie, ar fi fost multe marci germane schimbate la Mallorca, care apoi s-ar fi intors ca pesetas in Germania. Acum va fi vorba doar de euro germani care pot fi cheltuiti in Madrid, in Barcelona, dar si in Franta", adauga Galaz.

Pentru Securitas, care este cea mai mare companie europeana in domeniul manipularii de bani, introducerea euro a dus la cresterea puternica a volumului de munca, iar firma estimeaza un plus de venituri de 500-600 milioane de coroane (47-56 milioane dolari).

Aceste venituri aditionale vor proveni din transportul si distributia noilor bancnote, dar si din colectarea si procesarea vechilor monede nationale.

In timp ce procesul de introducere al euro este foarte bine pus la punct, evoutia colectarii si procesarii vechilor bancnote este mult mai greu de previzionat.

"In ianuarie si februarie vom avea doua valute de numarat si procesat", explica Galaz. Lucrurile vor fi destul de dificile in cazul persoanelor care vor dori sa scape rapid de vechile bancnote si monede.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO