Business Internaţional

Euro s-a apreciat cu 1% în urma zvonurilor că BCE ar putea împrumuta FMI

Euro s-a apreciat cu 1% în urma zvonurilor că BCE ar putea împrumuta FMI

Autor: Anca Dumitrescu - Mediafax

18.11.2011, 17:05 461

Euro s-a apreciat vineri cu 1% faţă de dolar, în urma zvonurilor potrivit cărora Banca Centrală Europeană (BCE) ar putea acorda împrumuturi Fondului Monetar Internaţional (FMI) pentru susţinerea statelor mari din zona euro, transmite Reuters.

BCE este considerată de numeroşi analişti şi oficiali europeni singura instituţie care are capacitatea să oprească extinderea crizei datoriilor.

Euro este în creştere cu 1%, la 1,3602 dolari pe unitate, după ce joi a atins un minim al ultimelor cinci săptămâni, de 1,3421 dolari pe unitate.

Moneda unică a fost supusă în ultimele săptămâni unor presiuni puternice, în condiţiile în care costurile de finanţare ale Italiei şi Spaniei au atins un nivel periculos, iar criza datoriilor ameninţă să absoarbă chiar şi Franţa.

Speculaţiile legate de discuţiile dintre BCE şi FMi s-au înmulţit în ultimele câteva zile.

Oficiali europeni au declarat joi că au avut loc discuţii despre posibilitatea ca banca centrală să finanţeze FMI în vederea susţinerii financiare a unor ţări mari din zona euro.

Totodată, s-au amplificat presiunile ca BCE să intensifice achiziţiile de obligaţiuni italiene şi spaniole, după ce randamentele acestora au devenit nesustenabile.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO