Business Internaţional

Euro nu mai este cea mai mare problemă a BCE, ci creşterea costurilor de finanţare. Un nou obstacol începe să persiste - creşterea randamentelor. Yield mare înseamnă valoare mică a activului

Euro nu mai este cea mai mare problemă a BCE, ci...

Autor: Bogdan Cojocaru

10.03.2021, 23:11 1051

Banca Centrală Europeană a avut un mare noroc: a reuşit să evite o criză valutară. Însă manevrele de politică monetară şi economică din SUA, cea mai mare economie a lumii, şi teama că o revenire bruscă a acesteia va da un impuls  i-a adus un alt necaz pe cap, creşterea yieldurilor obligaţiunilor guvernamentale din zona euro.

Aceasta înseamnă costuri mai mari de finanţare pentru guverne care au nevoie de cât mai mulţi bani posibil, şi cât mai ieftini, ca să apere economiile de şocurile pandemiei. Însă BCE pare să fie lipsită de reacţie, iar investitorii se aşteaptă ca aceasta să treacă la acţiune curând.

Dacă în urmă cu câteva luni aprecierea euro parea o îngrijorare majoră pentru economişti şi pentru şefii BCE, care au încălcat tradiţia şi au recţionat la acesta prin cuvinte, acum moneda dă înapoi în faţa dolarului, dar şi a lirei sterline, scrie Bloomberg.

Pentru o economie orientată spre exporturi, o monedă prea puternică poate stopa acceleraţia atunci când aceasta are nevoie să decoleze rapid. Însă un nou obstacol începe să persiste - creşterea randamentelor. Valul a pornit din SUA, unde optimismul creat de vaccinuri, stimulul economic federal continuu şi creşterea îngrijorărilor legate de inflaţie au împins în ultimele luni yieldurile obligaţiunilor guvernamentale americane. Yield mare înseamnă valoare mică a activului. La această tendinţă a contribuit şi pasivitatea băncii centrale a SUA în a acţiona contra accelerării rapide a inflaţiei şi creşterii dobânzilor.

Perturbările de pe pieţele americane au contaminat şi pieţele europene, unde yieldurile cresc şi ca rezultat al faptului că nici BCE nu reacţionează aşa cum se aşteaptă investitorii. Banca centrală a zonei euro a fost până acum prudentă în a-şi folosi cea mai puternică armă, programul de achiziţii de obligaţiuni. În ultimele două săptămâni a cumpărat active de câte 12 miliarde euro, sub nivelul obişnuit de 18 miliarde euro. Oficialii BCE au spus anterior că ar prefera să nu folosească toţi banii din arsenal. Iar înainte de lansarea achiziţiilor în cadrul programului special creat pentru lupta cu pandemia, pe pieţe exista îngrijorarea că BCE n-ar mai avea ce să cumpere. Mulţi dintre factorii de decizie de la BCE sunt de acord cu creşterea achiziţiilor, însă există şi sceptici, notează Financial Times. Preşedintele Bundesbank Jens Weidmann a spus recent că nu Ñorice creştere a costurilor de finanţare va fi o sursă de îngrijorareî. Totuşi, investitorii se aşteaptă ca astăzi, la şedinţa de politică monetară, BCE să decidă să acţioneze.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO