Business Internaţional

Euro, noua poveste de groază cu care partidul de guvernământ polonez vrea să atragă alegătorii eurosceptici

Euro, noua poveste de groază cu care partidul de...

Autor: Catalina Apostoiu

10.05.2019, 00:05 498

Majoritatea polonezilor se opun aderării la zona euro, în rândul alegătorilor PiS opoziţia fiind cea mai puternică.

Atragerea de alegători temători de anumite presupuse ameninţări reprezintă de multă vreme un instrument eficient pentru partidul de guvernământ (PiS) din Polonia.

În condiţiile apropierii alegerilor parlamentare din UE, Jaroslaw Kaczynski, liderul partidului, a găsit un nou baubau: moneda euro, scrie Financial Times.

Luna trecută, Kaczynski se angaja într-o declaraţie că Polonia nu va adopta euro până când salariile poloneze nu vor fi similare cu cele din statele cele mai dezvoltate membre ale blocului, ceva ce se va întâmpla peste decenii, potrivit economiştilor. Acesta a îndemnat opoziţia pro-europeană din ţară să fie de acord.

„Euro funcţionează pentru nemţi, olandezi, şi mai poate fi adăugată probabil şi Austria sau una sau alte două ţări. Însă altele, chiar şi ţări mari şi puternice ca Franţa, au pur şi simplu de pierdut, iar unele sunt chiar ruinate. Grecia este cel mai bun exemplu“, a declarat liderul polonez în cadrul unei convenţii a partidului din Lublin, pretinzând că adoptarea euro riscă să ducă la majorări de preţuri şi să-i sărăcească pe polonezi. „Indiferent care va fi mecanismul de aderare la euro, într-un fel sau altul vom avea de pierdut, de aceea spunem nu euro, nu preţurilor europene.“

Asemenea altor ţări central-europene care s-au alăturat UE în 2014, Polonia este obligată să adopte euro, însă nu există niciun termen-limită, iar ţara nu întruneşte încă toate criteriile.

Având în vedere crizele recente ale blocului şi ratelor stelare de creştere economică ale Poloniei, aceasta nu se grăbeşte să devină membră a clubului.

Apartenenţa la zona euro ar ajuta Polonia la capitolul concurenţă, dar „nu sunt sigur că aceasta compensează costurile din următoarii 5-10 ani“, spune Piotr Bujak, economist-şef PKO BP, atrăgând atenţia asupra cadrului instituţional nefinalizat al euro şi lipsei de acord politic privitor la uniunea fiscală.

Totuşi, analiştii spun că PiS este în principal interesat să ridice problema apartenenţei la zone euro din motive politice. Majoritatea polonezilor se opun aderării la zona euro, în rândul alegătorilor PiS opoziţia fiind cea mai puternică.

Poziţia faţă de adoptarea euro permite de asemenea PiS să atragă alegătorii care au semne de îndoială cu privire la UE, chiar în condiţiile în care acesta are o campanile pro-europeană în cursa pentru alegerile din această lună.

În încercarea de a respinge criticile opoziţiei că riscă să scoată Polonia din bloc, PiS a adoptat recent o fermă poziţie pro-UE deşi în ultimii trei ani a intrat în repetate rânduri în conflict cu autorităţile de la Bruxelles pe mai multe subiecte.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO