Business Internaţional

Euro încă este popular, dar este măcinat de invidia din fiecare dintre statele membre ale regiunii

 Euro încă este popular, dar este măcinat de invidia...

Autor: Catalina Apostoiu

07.05.2019, 00:04 610

Moneda unică europeană se bucură de un grad ridicat de susţinere publică în pofida crizelor prin care a trecut aceasta, însă această susţinere ascunde un adevăr mai întunecat, scrie Bloomberg.

Cercetătorii băncii centrale a Franţei spun că susţinerea mai puternică pentru moneda euro este dublată de un sentiment de invidie adânc înrădăcinat în rândul alegătorilor din statele membre.

„Există un paradox în opinia publică“, spun cercetătorii Banque de France, citând date din sondajul Eurobarometru al Comisiei Europene. „Fiecare ţară pare să creadă că moneda unică este mai benefică pentru Uniunea Europeană ca întreg decât pentru ea însăşi.“

Sarcina de a face faţă unui astfel de sentiment ar putea începe pe plan intern. Potrivit studiului realizat de cercetătorii Banque de France Laurent Abraham şi Jean-Baptise Gosse, ţările în care oamenii simt că au cel mai mult de pierdut sunt de asemenea ţările unde oamenii au cel mai scăzut nivel de încredere în propriile instituţii naţionale.

„O îmbunătăţire a funcţionării instituţiilor naţionale ar putea contribui astfel la întărirea beneficiilor legate de adoptarea monedei unice“, spun cercetătorii.

Ultimul Eurobarometru, realizat în octombrie 2018, arată că susţinerea pentru moneda euro se menţine constantă, la cel mai ridicat nivel de la lansarea sondajelor, în anul 2012, pentru al doilea an consecutiv.

O majoritate de 74% dintre cei chestionaţi din cadrul zonei euro au declarat că consideră că euro este benefic pentru UE. Procentul este similar celui din anul anterior. Spre deosebire, 15% din cei chestionaţi au răspuns că euro nu este benefic pentru ţara lor, în scădere cu un punct procentual.

O majoritate de participanţi la sondaj susţin euro în toate cele 19 ţări membre ale zonei euro, deşi există diferenţe semnificative. Susţinerea pentru euro s-a situat la cel mai ridicat nivel în Irlanda, la 85%, urmată de Luxemburg, cu 80%, şi Austria cu 76%.

Cât priveşte beneficiile aduse de statutul de membru al Uniunii Europene, 68% din cetăţenii UE chestionaţi la finalul anului trecut declaray că ţara lor a beneficiat de pe urma apartenenţei la bloc, potrivit Bloomberg.

În timp ce la nivelul întregului bloc, numai 24% consideră că apartenenţa la UE nu este benefică, aceasta este atitudinea predominantă în Italia, unde puterea a fost preluată de un guvern eurosceptic.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO