Business Internaţional

Euro atinge noi minime istorice faţă de francul elveţian. Românii cu credite în franci simt acut aprecierea

Euro atinge noi minime istorice faţă de francul elveţian

Autor: Alexandru Matei

25.05.2011, 17:31 1211

Euro a atins un nou minim faţă de francul elveţian după ceguvernul elen nu a reuşit să ajungă la un consens cu opoziţia cuprivire la adoptarea de noi măsuri de austeritate, scrie Reuters.Evoluţia francului elveţian a fost puternică şi faţă de monedanaţională, astăzi cursul de referinţă situând moneda elveţiană la3,3492 lei, cu 3,04 bani faţă de ieri.

Moneda unică s-a depreciat până la 1,2298 franci elveţieni, celmai redus nivel de la introducerea euro în 1999. Investitorii seaşteaptă ca Atena, care stă sub un munte uriaş de datorii, să aibădificultăţi în adoptarea de măsuri de austeritate suplimentare dupăce principalul partid de opoziţie a anunţat că se opune unei astfelde situaţii.

"Divergenţele de pe scena politică din Grecia cu siguranţă nufac bine monedei euro", a declarat Adam Myers, analist valutar încadrul băncii franceze Credit Agricole.

În România valoarea creditelor acordate în franci elveţienireprezintă peste 4% din totalul creditelor acordate, respectivechivalentul a peste 2,5 miliarde de euro. De la vârful credităriiîn CHF, atins la începutul lui 2008, până în acest moment leul s-adepreciat cu 50% faţă de francul elveţian, cursul urcând de la 2,3la 3,3 lei/CHF.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO