Business Internaţional

Euro asteapta cu sufletul la gura declaratiile lui Greenspan

16.07.2003, 00:00 14



Dupa ce a scazut la minimul din ultimele doua luni, moneda europeana si-a revenit usor in asteptarea raportului presedintelui Rezervelor Federale, Alan Greenspan.



La finele saptamanii trecute euro a scazut la 1,1243 dolari pe piata din New York, pentru ca la sfarsitul zilei de tranzactionare sa urce putin, la 1,1295 de dolari. Ieri la mijlocul zilei euro se tranzactiona cu 1,1326 dolari. Evolutia negativa a monedei europene a avut loc dupa ce dealerii au continuat sa reactioneze la discursul cancelarului german Gerhard Schroeder de la sfarsitul saptamanii trecute, care a afirmat ca euro a devenit prea puternic si ca trebuie sa se opreasca din crestere.



Vineri, intr-un interviu acordat Financial Times, Schroeder a lasat sa se inteleaga ca Banca Centrala Europeana (BCE) nu "a facut destul" pentru a creste competitivitatea economiilor europene si i-a cerut Bancii sa se preocupe mai mult de cursul euro.



Mai tarziu insa atentia s-a indreptat spre mesajul prezentat de Greenspan pe 15 iulie in fata Comisiei parlamentare pentru finante. Aceasta aparitie, o data la fiecare 6 luni, are acum loc dupa doar trei saptamani dupa ce Fed-ul a scazut rata dobanzii de referinta cu un sfert de procent la 1,00%, minimul din ultimii 45 de ani.



Pe pietele valutare dealerii nu si-au asumat multe riscuri, asteptand indicii vitale din partea presedintelui Fed asupra unor aspecte importante. Unul dintre acestea se refera la deflatie si la posibilitatea ca aceasta sa afecteze economia stagnanta a Statelor Unite.



"Nu s-au intamplat multe pe piata, dealerii sunt prevazatori inainte de discursul lui Greenspan" , a afirmat Iain Stannard, economist la BNP Paribas.



Pentru moment, este posibil ca euro sa mai creasca, desi eventualele castiguri vor fi limitate. "Nu m-ar surprinde daca as vedea ca euro urca mai mult - o variatie mai sus de 1,1345 nu este imposibila, dar dupa aceea va intra din nou sub presiune", a mai spus Stannard.



Aziz McMahon, economist al bancii ABN Amro, este de aceeasi parere. El a declarat ca moneda europeana ar putea depasi rapid pragul de 1,1250 de dolari, ceea ce ar trebui sa declanseze un val de vanzari masive de euro, care ar scadea pana la 1,1185 de dolari.



Declaratiile lui Alan Greenspan in fata Congresului sunt intotdeauna asteptate cu mult interes. "Mesajele lui Greenspan privind starea economiei americane din ultimii doi ani nu au fost favorabile, presedintele Fed fiind mai putin optimist decat participantii pe piata", este de parere Kamal Sharma, economist la Commertzbank.



Greenspan se va adresa mai intai Comisiei parlamentare pentru finante, iar a doua zi Comisiei bancare a Senatului. In ambele cazuri, interventia sa va fi urmata de intrebari ale membrilor parlamentului.



Aceasta saptamana va fi dominata de indicatorii economiei americane. Vor fi facute publice date privind vanzarile si nivelul preturilor de consum din luna iunie, stocurile intreprinderilor, productia industriala, cifrele privind somajul, mediul de afaceri si gradul de incredere a consumatorilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO