Business Internaţional

Euro 2012: succes pentru turism, dar pentru sectorul construcţiilor din Polonia urmează zile negre

Euro 2012: succes pentru turism, dar pentru sectorul construcţiilor din Polonia urmează zile negre

Construcţiile impuse de pregătirile pentru Euro 2012 au atras licitări nerealiste din partea constructorilor polonezi, care acum se confruntă cu riscul de faliment

Autor: Ioana Nita

02.07.2012, 00:05 1797

Campionatul de fotbal Euro 2012 care s-a în­cheiat duminică a fost un succes pen­tru Polonia la nivel de imagine, dat fiind că marea majoritate a vizitatorilor au declarat că intenţionează să revină, însă efortul depus pentru pregătirile campionatului a avut un impact negativ major printe firmele de construcţie poloneze, care falimentează una după alta, potrivit pre­sei internaţionale.

Aproximativ 81% din străinii care au vizitat Po­lo­nia cu ocazia turneului european de fotbal Euro 2012 au declarat că vor reveni în ţara gazdă a campionatului, potrivit unui sondaj realizat de PBS, pre­luat de ministerul polonez al sportului şi turismului. Majoritatea respondenţilor sondajului au afir­mat că le vor recomanda prietenilor lor să viziteze Po­lo­nia, 60% din aceştia aflându-se la prima vizită în ţară.

În ceea ce priveşte transportul public din oraşele gaz­dă ale turneului Euro 2012, acesta a fost evaluat po­zitiv de 77% din turişti. Cei mai mulţi dintre su­porterii străini (91%) au fost încântaţi de atmosfera din Polonia pe durata campionatului de fotbal, iar 85% din respondenţi au spus că s-au simţit în siguranţă în cele patru oraşe gazdă Varşovia, Gdansk, Poznan şi Wroclaw.

Luaţi prin surprindere de scumpirea materiilor prime, constructorii polonezi cad pe capete

Programul ambiţios al Poloniei privind finalizarea con­strucţiilor de autostrăzi înainte de începerea cam­pio­natului european de fotbal Euro 2012 a tran­sformat ţa­ra într-unul din cele mai mari şantiere din Eu­ro­pa. Acum însă ceea ce ar fi trebuit să fie o mi­nă de aur pentru companiile de con­struc­ţii a de­venit o cala­mi­tate, trei dintre cei mai mari construc­tori polo­nezi in­trând re­cent în faliment, scrie Financial Times.

În primele patru luni ale anu­lui 85 de com­panii de con­struc­ţii şi-au încetat ac­ti­vitatea, cu 60% mai mult de­cât în aceeaşi perioa­dă a anu­lui trecut, potrivit compa­ni­ei de asi­gurări Euler Hermes.

Companiile au avut dificultăţi din cauza compe­ti­ţiei dintre contrac­to­rii mari, care au oferit fiecare un preţ mai mic decât celălalt în speranţa că vor câştiga con­tracte substanţiale pentru construcţia au­to­stră­zilor. Singurul criteriu utilizat de agenţia de stat pen­tru con­strucţia de drumuri la licitaţia pentru atri­bu­i­rea con­tractelor de construcţie a autostrăzilor a fost preţul.

Problema a constat în faptul că firmele de con­struc­ţii nu au estimat corect marjele. Ulterior, com­pa­niile au fost afectate şi de creşterile preţurilor la asfalt, ciment, combustibil şi oţel, transformând astfel con­tractele în afaceri neprofitabile.

O altă cauză a falimentelor companiilor de con­struc­ţii este viteza cu care Polonia a derulat pro­gra­mul pri­vind construcţia de drumuri şi a în­cercat să fina­lizeze o mare parte din pro­iec­te înainte ca ţara să găz­duiască cam­pionatul Euro 2012.

În 2009 şi în 2010 agenţia pentru con­strucţia de dru­muri a or­ga­nizat 140 de licitaţii în valoare de 70 mld. zloţi (16,33 mld. euro). În 2004 agenţia a inves­tit doar 6,2 mld. zloţi (1,44 mld. euro) în construcţia de drumuri.

O consecinţă a proble­me­lor finan­cia­re ale com­paniilor de construcţii a fost şi scă­de­rea bur­sei de la Varşovia, unde sunt lis­tate multe dintre firmele de construcţii. Indicele bursei pentru sectorul con­struc­ţiilor a scă­zut cu aproximativ 60% în ultimele 12 luni, cea mai ma­re scădere a unui indice sec­torial al bursei de la Varşovia.

Perspectivele pentru sectorul construcţiilor din Po­lonia sunt incerte. Anul acesta urmează a fi fi­na­li­zaţi 968 km de drum, iar în 2013 vor fi daţi în folosinţă doar 185 km

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO