Business Internaţional

Euro 2012, motiv de ingrijorare pentru Varsovia si Kiev

08.06.2007, 17:36 24

Campionatul European de Fotbal Euro 2012 se va desfasura in Ucraina si Polonia. Dar in acest moment stadionul Dziesieciolecie, unde se vor desfasura mare parte din meciurile jucate in Polonia, gazduieste deocamdata cel mai mare targ din Europa.
Sute de magazine stau inghesuite in baraci verzi de metal imprastiate in parcarea stadionului, scrie Financial Times.
Stadionul a fost construit in 1954 pentru a comemora aniversarea a zece ani de la instaurarea comunismului in Polonia. Stadionul este o epava abandonata, banci rupte si scari crapate, acoperite de chistoace de tigari si cioburi. Starea stadionului denota decaderea fotbalului in Polonia, unde cluburile sarace au ramas mult in urma celor din Europa de Vest.
In Ucraina, cluburile de fotbal au devenit jucariile oligarhilor locali. Miliardarii ucraineni au o pasiune pentru fotbal si investesc sume impresionante in acest joc. Igor Surkis si partenerii acestuia sunt proprietari ai echipei Dinamo Kiev, una dintre echipele de top ale Ucrainei.
Acestia au investit milioane de euro in baze de antrenament. Rinat Akhmetov, cel mai bogat om din Ucraina, a investit 200 de milioane de euro intr-un nou stadion pentru Sahtior Donetk. Miliardarul Igor Kolomoisky a investit 55 de milioane de euro in stadionul din orasul sau natal Dniepropetrovsk, unul din cele patru in care se vor desfasura meciurile in timpul Euro 2012.
Un consortiu a investit 45 de milioane de euro in reamenajarea stadionului din Lviv, un oras de langa granita cu Polonia, care va gazdui de asemenea cateva meciuri. Echipe de top din Polonia precum Legia si Wisla au bugete anuale de aproximativ 6 milioane de euro, cam 10% din bugetul unei echipe mediocre din Europa de Vest.
Unul dintre putinii oameni de afaceri polonezi implicati in fotbal este Janusz Filipiak, fondator al companiei de software Comarch, care a investit anul trecut 2 milioane de euro in echipa din Cracovia. "Oamenii de afaceri polonezi nu investesc in fotbal. Nu il considera o metoda buna de marketing din cauza coruptiei si a starii proaste a stadioanelor", declara el.
Ucraina a investit mult in dezvoltarea unui program pentru tineri. Cu toate ca are infrastructura dedicata sportului mai dezvoltata decat Polonia, ambele tari au probleme mari cand vine vorba despre reteaua de transport. In Ucraina orasele sunt legate de drumuri foarte proaste, pline de gropi si prost semnalizate.
In Polonia, anul acesta sunt in plan construirea a doar 6 kilometri de autostrada anul acesta. Cu toate aceastea, guvernul isi propune sa reabiliteze peste 1.000 de kilometri de drum pana in 2012, mai mult decat a fost construit in cei 17 ani de la caderea comunismului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO